Eigen foto

Ruwvoertour Gras- Week 27

Goed teeltseizoen gras vraagt om andere strategie

9 Juli 2021 - Erik van der Deure

De melkveehouders die de eerste snede vroeg konden pakken (rond hemelvaart) lijken overal goed tussendoor te fietsen. De kwaliteit van de 3 snedes zijn over het algemeen goed en de maaimomenten vallen prima in het seizoen. Aan gras is dan ook geen gebrek en bij melkveehouder Marijnissen zorgt het zelfs voor een andere kijk naar zijn gras. 

Zeeuwse melkveehouder Ruben Marijnissen uit Nieuwerkerk is gisteren (week 27) gestart met het maaien van de 3e snede. Hij was destijds ook de eerste Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemer die op 26 april voor de eerste keer maaide. ''De opbrengst is bijna te vergelijken met de eerste snede en op een stengeltje na, is het gras van goede kwaliteit. De grasmat kent veel ondergras en ik gok op een opbrengst rond de 3 ton droge stof'', aldus Marijnissen. 

De derde snede in Nieuwerkerk (Zeeland)

Dat er dit jaar veel gras wordt geteeld is een feit en dat geeft de melkveehouders de kans om de ingeteerde ruwvoervoorraad aan te vullen. Voor Marijnissen ligt dat anders, hij teelt namelijk normaal gesproken al genoeg gras en heeft daarom zijn strategie wat aangepast. ''Ik probeer altijd zo goed mogelijk verteerbaar gras te oogsten met hoge voederwaardes. Structuur kopen is goedkoper dan krachtvoer en zo kijk ik ook tegen het gras aan'', vult Marijnissen aan.

Strategie wisseling 
In samenspraak met de ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven van Limagrain, hebben Marijnissen en Verhoeven besloten om 12 hectare Engels raaigras met Timothee te gaan hooien. ''Ruben hoeft geen 500 koeien te voeren maar 140. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het structuur, wat normaal gesproken wordt aangekocht, nu van eigen land af te halen. Het voordeel van Timothee hooien is de structuur combineren met haar smakelijkheid'', aldus Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest Nederland van Limagrain. Ook Ruben is hier enthousiast over en beschikt over genoeg opslagruimte om de balen zonder plastic op te slaan, dit maakt het financieel nog aantrekkelijker.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden