Shutterstock

Nieuws Waterschade

Schade Limburg met geen pen te beschrijven

15 Juli 2021 - 1 reactie

Het heftige weer in Limburg heeft lang standgehouden en heeft voor veel schade gezorgd. Gehele melkveebedrijven zijn onder water gelopen en straten zijn niet meer begaanbaar. De schade is nog niet te bevatten en met name in Zuid-Limburg is de schade groot.

Inmiddels is het ergste noodweer gepasseerd voor de Limburgers, maar de ellende begint pas net. KNMI heeft sinds vannacht 03:00 code rood gewijzigd naar code geel, maar de schade is nog niet te bevatten. 5 kilometer bij de Limburgse melkveehouder Silvain Kusters vandaan begint de ellende al.

Namelijk in Geleen, waar maneges en melkveebedrijven geheel onder water staan. Veel overlast wordt veroorzaakt door de beken die overstromen en in dit geval is dat de Geleenbeek. De beekjes en rivieren die normaal gesproken zomers droog staan, razen nu door steden en slopen alles wat er op hun pad komt. 
 

Boeren schieten te hulp
Er worden voor nu vooral paarden geëvacueerd door de boeren uit de buurt met trekkers en veewagens. "De melkveehouders in de rampgebieden proberen de koeien nog op het droge te houden. Voor zo ver ik weet zijn ze die nog niet aan het evacueren, maar het water staat tot aan de sleufsilo dus ik weet niet hoe lang ze dat gaan volhouden", aldus Kusters. 

Via verschillende platformen wordt er opgeroepen om meldingen te doen van lege stallen, zodat de geëvacueerde dieren tijdelijk gestalt kunnen worden. De telefoonnummers die hier voor gebeld kunnen worden staan roodgloeiend en er worden stallen in overvloed aangeboden, maar tot op heden hoeft daar gelukkig nog geen gebruik van gemaakt te worden. 

Evacueren gaat moeizaam
Richting Valkenburg en Voerendaal is het zelfs voor de trekkers lastig begaanbaar. Volgens Kusters begonnen de karren tijdens het evacueren zelfs te drijven en werd het lastig om er doorheen te komen. "Hoe meer berg en dal des te groter zijn de ramp scenario's. Wij zitten 60 meter boven NAP en hier dus geen last, maar in de omgeving zien we grote verschillen", vult Kusters aan. 

Neerslag kaart Nederland                                                       Bron: hetweeractueel.nl

Meer dan 100mm regen
In de afgelopen 24 uur is in het zuiden van Limburg meer dan 100mm regen gevallen. Zoals het er nu uitziet blijven de zwaar getroffen gebieden de komende uren gespaard voor hevige regenbuien. Code geel geldt nu dan ook voor bijna geheel Nederland. Alleen Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland vallen er net buiten. Het kan er elders in het land dan ook hevig aan toe gaan, maar zo erg als dat het in Limburg is gaat het niet worden. 

boerenbusiness.nl

Ruwvoertour weer - week 33

Neerslag lost de problemen met grasgroei niet op

Ruwvoertour Maïs - week 33

Mooie kolf maar droogte hakt er in bij maïs

Ruwvoertour Gras - week 32

Vierde snede gras maaien ondanks de droogte

Ruwvoertour Week 32

Graspercelen zijn dorre ellende, ook zorgen in maïs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief