Eigen foto

Ruwvoertour Week 29

Teelt van veldbonen wint aan populariteit

22 Juli 2021 - Erik van der Deure

De ontwikkelingen rondom meer eiwit van eigen land zorgen voor meer interesse in eiwitrijke producten. Dit geldt ook voor veldbonen, een gewas dat afgelopen jaar aan populariteit heeft gewonnen. De kennis bij melkveehouders is echter nog niet zo groot, daarom organiseert Limagrain verschillende praktijkdagen. 

Een van die velddagen vond plaats op 16 juli. Hier organiseerde Limagrain een praktijkdag over de zomer- en winterveldbonen. Een dag waar theorie en praktijk samen kwamen op een veldbonenperceel in Slootdorp (NH). De interesse was groot met een opkomst van meer dan 40 melkveehouders. In 2 groepen trokken de geïnteresseerden het veld in met de verschillende ruwvoerspecialisten. 

Akkerbouwmatige teelt
De teelt van veldbonen is voor melkveehouders iets nieuws en kan daardoor lastiger zijn dan de teelt van gras en maïs. Een samenwerking met een akkerbouwer kan daarin succesvol zijn zo adviseert Limagrain. De veldboon wordt vaak droog geoogst en direct gemalen en ingekuild, net zoals CCM. Het voordeel van de oogst van de veldboon is dat dit in augustus plaatsvindt, hierdoor is er nog genoeg ruimte voor een volggewas en is de draagkracht van de bodem nog uitstekend. Het meel van de veldboon bevat hoge en complete voederwaardes. Ze bevatten energie, eiwit en zetmeel en zijn hierdoor voor veel rantsoenen geschikt.

Voederwaarde bonenmeel 
1.050 - 1.200 VEM/kg ds
270 - 320 gram RE
90 - 110 gram DVE
100 - 130 gram OEB
350 - 450 gram zetmeel 

Om een hoge korrelopbrengst te realiseren moet de teelt op een geschikt perceel plaatsvinden. Veldbonen zijn namelijk erg gevoelig voor structuurschade en droogte. De optimale pH voor de veldboon ligt op de kleigrond >6 en op zand- en dalgrond >5,4. 

Limagrain benadrukt dat bij het voeren van de veldbonen het wel van belang is om bewust te zijn van de hoge voederwaardes van de boon. 1.5 kg veldboon vervangt namelijk 1 kg soja en is daarmee in combinatie met de hoge eiwitopbrengst per hectare een waardige tegenstander. 

Lokale alternatieven voor soja                                                      

Winter- of zomerveldbonen?
De keuze voor winter of zomerveldbonen hangt volgens Limagrain af van veel factoren. Vanwege de hoge gevoeligheid voor structuurschade kan het late zaaitijdstip van de winterveldboon voor de zwaardere gronden ongeschikt zijn. Bij een hoge druk aan vogelschade kan de zomervariant gunstiger zijn doordat er sneller een grotere plant staat. De eiwitopbrengst van de winterveldboon ligt wel hoger, wat op de afbeelding hierboven goed is te zien. De afweging in een eventuele keuze voor de winter- of zomerveldboon is per bedrijf verschillend. 

  Winterveldboon Zomerveldboon
Zaaiperiode half oktober t/m november februari - april 
Zaaizaad 160 - 185 kg/ha 200 - 250 kg/ha
Zaaidiepte 8 - 10 cm 5 - 7 cm
Rijafstand 37.5 - 50 cm 37.5 cm 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden