Eigen foto

Ruwvoertour Jan Dirk Ubbels

'Een topseizoen voor het ingekuilde gras'

11 Augustus 2021 - Folkert Flapper

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om te stand van zaken op te maken met de 10 deelnemende melkveehouders. Deze keer is dat Jan Dirk Ubbels, melkveehouder in Jelsum (Friesland)

Het groeiseizoen is nu over de helft, hoe is het tot nu toe gegaan?
"Het ingekuilde gras is van goede kwaliteit, doordat we elke keer op het juiste moment hebben kunnen maaien. Ondanks dat de bodem eerder dit jaar nog lang koud en nat was, is er rond Hemelvaartsdag een mooie eerste snede van afgekomen".

"De vierde snede kan nu bijna worden gemaaid en staat er goed bij. Een gedeelte van het perceel is wel wat lichtgroen. Hier zie je dus wat stikstofgebrek opkomen."

Wat is de strategie voor het winterrantsoen?
"Van de sneden die zijn gekuild, wordt op het moment al de tweede snede gevoerd. Er zal in de winter dus als basis met de eerste en derde snede worden gevoerd. Bij dit rantsoen hoeft niet extra eiwit te worden gevoerd, omdat er genoeg in de ingekuilde sneden zit. Aan het rantsoen worden maïs, perspulp en Alkagrain toegevoegd."

Je werkt met een mestvergister, hoe verloopt dit en hoe bevalt het digestaat?
"Op het bedrijf is een mestvergister aanwezig die werkt via co vergisting. Dit betekent dat er voor de helft mest in komt en voor de helft andere producten en restafval, dat in de juiste verhouding biogas opwekt. De mestvergister op het bedrijf produceert rond de 200 kuub gas per uur. Het digestaat wordt bemest over het land en geeft een goed resultaat. Er zijn geen tekenen van schade van het bodemleven zichtbaar."

Hoe is de Ruwvoertour tot nu toe bevallen?
"Het is een erg leuk en leerzame groep boeren, waarmee ik kan zien hoe het er in het land aan toe gaat. De groep is fanatiek, waardoor er veel van elkaar kan worde geleerd. Ik hoop resultaten te zien van bijvoorbeeld de veldbonen en de voederbieten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden