Eigen foto

Ruwvoertour Bert Wissels

Samenstelling eiwit bepaalt bewaren van veldbonen

13 Augustus 2021 - Folkert Flapper

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om te stand van zaken op te maken met de 10 deelnemende melkveehouders. Deze keer is dat Bert Wissels, melkveehouder in Hengelo (Gelderland).

Het is halverwege het groeiseizoen. Hoe is het verlopen met de grasoogst en hoe staat de maïs ervoor?
"Het ingekuilde gras is op het goede moment geoogst en is afgelopen week geprikt. De voederwaarden zijn nog niet bekend, maar ik verwacht dat er genoeg eiwit in zit wat niet erg snel is. De samenstelling van het eiwit bepaalt ook hoe ik de veldbonen ga bewaren. Wanneer uit de graskuil blijkt dat het eiwit sneller is dan gedacht, ga ik de veldbonen pletten. Dat beter past in het rantsoen".

"De maïs staat erg goed, het is over de 3 meter heen en heeft weinig last van het water wat is gevallen. De maïs is dit jaar variabel gezaaid, waardoor er op droogtegevoelige plekken minder dicht is gezaaid wat minder concurrentiedruk geeft. De stukken met meer vocht en voedingsstoffen is juist meer geconcentreerd. Dit geeft de maïsplant meer ruimte waar het benodigd is. De concentratie verschilt tussen de 95.000 en 105.000 zaden".

Hoe ziet het perceel met veldbonen eruit?
"Het perceel met veldbonen ziet erover het algemeen goed uit, maar helaas is er toch wortelrot ingekomen (Rhizoctonia schimmel). Dit komt waarschijnlijk doordat het de afgelopen periode aardig nat is geweest, maar ook zeker doordat zomerveldbonen erg gevoelig zijn voor ziektes. De veldboon heeft als enige bemesting 20 kuub drijfmest gekregen en doet het hier goed op. Er zit verder genoeg in de bodem en de stikstof kan verder uit de lucht worden gehaald. Ik verwacht rond eind augustus te kunnen oogsten".

Hoe bevalt de Ruwvoertour tot nu toe?
"Het is een erg leuke en leerzame groep waar ik meerdere dingen van opsteek. Zo zijn er verschillende melkveehouders die elk jaar sleepslangen en vertellen dat de mest beter beschikbaar is voor de plant. Dit jaar heb ik dit zelf ook gedaan en kon het ook goed zien aan het gras. Dit zijn leuke en leerzame zaken. Verder is er veel activiteit in de whatsapp groep, dat houdt iedereen scherp."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden