Eigen foto

Ruwvoertour Joost van Nostrum

'Na vijfde snede wil ik vers gras voeren aan de koeien'

18 Augustus 2021 - Folkert Flapper - 1 reactie

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om te stand van zaken op te maken met de 10 deelnemende melkveehouders. Deze keer is dat Joost van Nostrum, melkveehouder in Sint-Oedenrode (Brabant)

Hoe is het groeiseizoen tot nu toe verlopen?
"Het is een erg nat en koud voorjaar geweest, waardoor de grasgroei later op gang kwam. Dat was niet echt bevorderlijk voor de weidende melkkoeien. We hebben de eerste snede gemaaid met Hemelvaartsdag, wat achteraf een goede keuze was. Er is een mooie snede gras ingekuild zonder regen. De tot nu toe gemaaide percelen zit in een lasagne kuil, waarvan de uitslag nog niet bekend is. De percelen zijn voor het laatst gemaaid rond 20 juli (derde snede). De maïs staat over het algemeen erg goed ondanks de gele plekken in bepaalde rassen."

Hoe verloopt de teelt van de voederbieten?
"De voederbieten doen het uitstekend. Er is hier en daar wat vergelingsziekte opgetreden, maar dit is op tijd ontdekt waardoor we het goed konden bestrijden. De opbrengstprognose ligt op ongeveer 130 ton per hectare. Voor het intensieve bedrijf een erg mooie productie, waardoor we geen ruwvoer in hoeven te kopen."

Wat is je strategie voor de overige grassneden?
"Ik verwacht de vierde snede over een week tot anderhalve week te maaien. Na de vijfde snede wil ik graag vers gras voeren aan de melkkoeien. Hoe ik dit precies ga doen, moet ik nog uitzoeken. Dit vers gras is namelijk een goede eiwitbron voor de melkkoeien, waardoor kan worden bespaard op voerkosten."

Hoe ervaar je de Ruwvoertour tot nu toe dit jaar?
"Leuk en leerzaam, het is een erg actieve groep waarin genoeg wordt gedeeld in de groep. Dit laat mooi zien hoe het bij iedereen op het bedrijf gaat. Mooi vergelijkingsmateriaal voor het eigen bedrijf."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden