Eigen foto

Ruwvoertour Maïs en gras

Droge nazomer goed voor maïs en najaarssneden

19 Augustus 2021 - Folkert Flapper

Met een redelijk koele en natte periode in juli en begin augustus ziet het er naar uit dat na dit weekend een lange periode met droog en mooi zomerweer aankomt. Dit komt als geroepen voor alle gewassen. Zowel voor de productie van de snijmaïs als het gras.

Voor de maïs betekent dit dat de kolf mogelijk eerder kan afrijpen, waardoor er eerder kan worden geoogst. Met wat geluk kan er voor 1 oktober worden geoogst, zodat er een vanggewas voor 1 oktober kan worden ingezaaid. De kans lijkt dat er een stabielere periode met droog en warm weer aan komt.

Kolfontwikkeling goed van start
Zo is de kolfontwikkeling (foto) op het perceel van melkveehouder Jan Dirk Ubbels al mooi op gang gekomen. Een droge nazomer kan ervoor zorgen dat de maïs in september snel kan afrijpen en makkelijk kan worden geoogst.

Kwaliteit & smakelijkheid
Ook voor de nazomer- en najaarssneden van het gras heeft dit een positief effect. Er kan droger worden ingekuild, wat voor een stabielere kuil zorgt waar meer bestendig eiwit in zit. Ook gaat het product meer suiker bevatten, wat weer goed is voor de smakelijkheid en waardoor de kuil makkelijker conserveert.

Veel ruwvoertourdeelnemers hebben percelen met klaver doorgezaaid. Dit gaat in een droge nazomer erg veel bestendig eiwit kunnen leveren en heeft als extra voordeel dat er minder roestvorming is in het gewas. Dit geeft meer smakelijkheid, wat voor een betere opname zorgt in het rantsoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden