Eigen foto

Ruwvoertour Wim Bos

'Uiteindelijk vertelt de koe de waarheid'

6 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om de stand van zaken op te maken met de 10 deelnemende melkveehouders. Deze keer is dat Wim Bos, melkveehouder in Zuidbroek (Groningen).

Wim Bos

Locatie: Zuidbroek (Groningen)

Oppervlakte bedrijf: 100 hectare grasland & 25 hectare maïs

Grondsoort: Zand- en kleigrond 55% afslibbaar

Veestapel: 240 melkkoeien & 160 stuks jongvee

Productie: 9.400 4,70% vet 3,60% eiwit 

Rantsoen: Graskuil, maïskuil, tarwegistconcentraat & ontsloten tarwe

Actuele rassenkeuze:

Gras: Havera 4 & 7
Mais: LG31.205 & Emeleen 

Hoe is het seizoen tot nu toe verlopen?
"Gras is er veel gegroeid dit seizoen in vergelijking met het afgelopen jaar, maar de gehaltes vallen wat tegen. Vorig jaar hebben we 6 snedes gemaaid met op papier prachtige gehaltes, maar moesten we nog wel wat sturen om de koeien goed op productie te houden. Dit jaar houdt het op met 5 snedes en is het eiwitgehalte een stuk lager. Inmiddels zijn we voor 80% over op de nieuwe kuil en in de melk kan ik dat nog niet terugzien. Alleen het ureum is wat opgelopen. Misschien wordt er wel te veel gestuurd op een hoge eiwitproductie van gras. Kort maaien is niet altijd het meest gezonde voor een koe. De koe vertelt de waarheid."

En hoe staat de maïs er voor?
"De maïs staat er wisselend op. Gedurende het seizoen hebben we een paar keer extreme buien met 60 mm of meer gehad. Waar die buien gevallen zijn, zie je wel wat waterschade. Het kapot krijgen van de graszode is bij NKG lastig en kost ook nu de nodige moeite. De laatste paar jaar veranderde de klei daarna door droogte in een soort grindbak van kleine kluitjes. Dat was dit jaar niet het geval en gelukkig hebben we ondanks de nattigheid op tijd kunnen zaaien."

"Voor opkomst hebben we het perceel afgebrand en daarna met een gangbare mix gespoten tegen het onkruid. Ondanks de hoge onkruiddruk vorig jaar in het gras hebben we het - voor zover dat nu te zien is - goed onder controle kunnen houden. Achteraf denk ik dat we ook met iets minder toe hadden gekund."

Als strategie noemde je bij het begin van de tour 'de kunst van het weglaten'. Hoe heeft dat dit jaar uitgepakt?
"Deze strategie is niet nieuw, maar passen we al veel langer naar tevredenheid toe. Voor mij zijn de kosten van in al die inkuilmiddelen, mineralenmixen en noem maar op wat er te krijgen is, vaak hoger dan wat ze opleveren. Kosten die ik niet maak, hoef ik ook niet terug te verdienen. Vertegenwoordigers en voorlichters proberen vaak wat te verkopen en er iets aan te verdienen. Dat is niet erg maar als boer moet je je daar wel van bewust zijn. Vooropgesteld: iedereen doet dan waar hij zich goed bij voelt en er is geen goed of fout. Maar soms denk ik dat we weleens wat kritischer mogen kijken. De gemiddelde boer weet vaak heel goed wat er op zijn bedrijf speelt en doet in kennis vaak niet onder voor de vertegenwoordiger."

Hoe ervaar je de ruwvoertour tot nu toe?
"Het is een leuke manier om een kijkje in de keuken te krijgen bij elkaar. Iedereen werkt op zijn eigen manier. Af en toe komen er dingen voorbij die je aan het nadenken zetten over je eigen bedrijfsvoering. Ik merk wel dat ik in vergelijking met sommige collega's wat meer van de grote lijnen ben en wat minder van het micromanagement."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden