Agrifoto

Ruwvoertour Grasland

Kruidenrijk grasland steeds populairder

8 September 2021 - Folkert Flapper

Kruidenrijk grasland is steeds meer in trek bij melkveehouders. Een divers stuk grasland met kruiden die smakelijk zijn en genoeg opbrengst geven zijn erg geschikt in verschillende weersomstandigheden. In een veranderend klimaat misschien wel een erg geschikte optie voor de toekomst.

Daarnaast komt er ook meer diversiteit in het grasland wat weer goed voor het bodemleven is. Onder melkveehouders was kruidenrijk grasland een taboe, maar hier lijkt toch verandering in te komen. Met het experimenteren met verschillende mengsels komen toch wel steeds betere resultaten naar voren in smakelijkheid, productie en kwaliteit.

Steeds meer interesse
Ruwvoertourdeelnemer Bert Wissels heeft een perceel kruidenrijk grasland. "Je leest en hoort er veel positieve verhalen over. De koeien vreten het graag en het zou beter tegen droogte moeten kunnen. Daarom wilde ik het op mijn bedrijf proberen. Afgelopen lente hebben we een perceel met een kruidenrijk mengsel gezaaid. Het perceel is niet bemest en 1 keer gemaaid voor hooi. Het hooi voeren we inmiddels aan de kalveren en die vreten het graag."

Wissels vindt het nog te vroeg om na 1 seizoen al conclusies te trekken. "De opbrengst van het kruidenrijke grasland valt tegen. Maar het perceel waar het kruidenmengsel is gezaaid is ook niet mijn beste grond. Het perceel is in de lente gezaaid, dat doen we liever in de herfst. Het is ook even afwachten hoe het met de ontwikkeling van onkruid loopt."

Wissels ziet het kruidenrijke grasland niet als vervanging van hoogproductieve weiderij, maar als optie voor de minder productieve stukken bijvoorbeeld langs een bosrand. "Op die stukken gaat het niet ten koste van de productie en is het een relatief makkelijke manier om tegemoet te komen aan de wensen van de natuurliefhebbers."

Voor herhaling vatbaar
Als het weer het toelaat wil Wissels deze herfst nog eens 1,5 hectare kruidenrijk grasland zaaien om nog wat meer ervaring op te doen. De andere ruwvoertourdeelnemers zijn ook geïnteresseerd in kruidenrijk grasland. Alleen de intensievere melkveehouders vinden het minder geschikt om in te zaaien.

Deze trend is ook door heel Nederland te zien. Uit een enquête van LTO Nederland in het voorjaar van 2021 blijkt dat slechts 5% die gestart is met kruidenrijk grasland er weer mee stopt. 57% van de melkveehouders die gestart is, wil graag meer percelen doorzaaien met kruidenrijke mengsels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden