Shutterstock

Ruwvoertour Limagrain

Uitstel datum vanggewas, wat kan je nu doen?

30 September 2021

Sinds 2019 is het wettelijk verplicht om voor 1 oktober op zand- en lössgronden een vanggewas in te zaaien. Door het relatief koude en natte groeiseizoen is uitstel verleend door demissionair minister Carola Schouten. Zij baseert haar keuze voor het uitstellen op een tekort aan beschikbare capaciteit bij loonwerkers en grote gevolgen in de handhaving als een ondernemer niet kan voldoen aan datum van 1 oktober.

Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, is blij met het uitstel. "Door het koude en natte voorjaar hebben veel veehouders de maïs niet op tijd kunnen zaaien of is de maïs laat op gang gekomen. "Het oogsten van maïs die niet rijp is, zorgt voor lagere zetmeelgehalten en serieuze voederwaardeverliezen. Dit is niet waarvoor maïs wordt geteeld. Juist het zetmeelgehalte moet maximaal zijn om extra krachtvoeraankopen te voorkomen", vervolgt Roothaert. "Het nu aangekondigde uitstel van het zaaien van een vanggewas geeft melkveehouders een betere garantie op een voldoende afgerijpt maisgewas. Ook is de oogst beter voor de loonwerker te organiseren."

Schouten benadrukt in haar brief aan de Kamer dat het zaaien van een vanggewas belangrijk is om te voldoen aan de nitraat- en stikstofrichtlijnen. Haar keuze om dit jaar uitstel te verlenen moet volgend jaar worden gecompenseerd in een verbeterde de waterkwaliteit. Met deze maatregel wil Schouten voorkomen dat er overmatige bemesting op deze percelen plaatsvind.

Welke opties zijn er?
Een goede optie voor het zaaien van een vanggewas kan volgens Roothaert een mengsel van drie verschillende soorten zijn. Hierdoor is er meer risicospreiding en is er meer kans op het slagen van een goed vanggewas. Een mengsel dat Roothaert kan aanbevelen is LG Onderzaai voor nateelt. Dit mengsel bestaat uit Westerwolds raaigras, bladrammenas en Japanse haver geeft een hoge slagingskans, optimale nutriëntenopname en effectieve organische stof productie.

Naast een vanggewas kan er ook worden gekozen voor het inzaaien van een hoofdgewas. "Je kan kiezen voor bijvoorbeeld een combi van wintertarwe met winterveldbonen" aldus Roothaert. "Dan heb je naast zetmeel vooral extra eiwit. Bovendien is het goed voor de bodem en produceer je wat extra stikstof dankzij biofixatie door de vlinderbloemige veldbonen. Wel kijken of het in de bedrijfsvoering past in verband met de derogatieregeling. Het inzaaien van dit mengsel valt onder de 20% bouwland."

Als derde optie noemt Roothaert nog de LG HAVERA 2. Dit rotatiemengsel bestaat uit 40% tetraploïd Engels raaigras en 60% voedertype Italiaans raaigras. Hierdoor produceert LG HAVERA 2 in korte tijd enorm veel gras met een goede voederwaarde. Deze optie is zeer geschikt op rotatiegronden, waarop ook akkerbouw wordt toegepast.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden