Eigen foto

Ruwvoertour Grasanalyse

Ruw eiwit ook matig in najaarsnede gras

6 Oktober 2021

Melkveebedrijven kampen in de graskuil met een te laag ureum als gevolg van een tekort aan ruw eiwit in het gras. Uit diverse hoeken van het land komen berichten van deze strekking. Er was veel hoop op de najaarsnede gevestigd om het tekort van de zomersnedes nog iets te compenseren, maar het gehalte in deze snede lijkt ook te laag voor de tijd van het jaar.

Bij de deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn een aantal monster genomen om te kijken hoe de gehaltes van het verse gras zijn. In Guttecoven (LB) op het bedrijf van Silvain Kusters was het RE-gehalte 151 en het suikergehalte 148 met een droge stofpercentage van 18%. Kusters geeft aan deze week te willen maaien en vervolgens schapen te gebruiken om het gras kort te houden.

Iets noordelijker, in het Gelderse Hengelo op het bedrijf van Bert Wissels, is het ruw eiwitgehalte hoger met 187. Daartegenover staat wel dat het suikergehalte lager is (133), de VEM komt neer op 959. Wissels heeft al een gedeelte gemaaid en is van plan om de rest te maaien wanneer het weer het toe laat. In het westen van het land op het bedrijf van Frank en Dirk Rooker is het ruw eiwitgehalte met 216 hoger dan bij de rest, dit komt mede doordat een hoog aandeel klaver in zijn mengsel zit. Hiertegenover staat een suikergehalte van 123 wat dan weer het laagst gemeten is van de groep. Frank Rooker geeft aan dat hij van plan is deze week zijn zesde snede te gaan oogsten. Hierbij streeft hij naar een droge stofpercentage van ongeveer 40%. "De zesde snede komt bovenop de vierde en vijfde, die zijn eigenlijk net iets te nat ingekuild."

Op zijn bedrijf hoopt Jan Henk Waterink deze week zijn vijfde snede te kunnen maaien. Hij verwacht wellicht nog een keer te moeten maaien in november als de omstandigheden goed blijven. Op een gedeelte loopt vanaf de vijfde snede een koppel schapen om het gras hier kort te houden voor de winter. Zijn vers gras monster had een droge stofpercentage van 15% met 167 RE, 163 suiker en 958 VEM.

Grasanalyses week 39 DS RE Suiker VEM
Wissels 17 187 133 959
Kusters 18 151 148 940
Waterink 15 167 163 958
Rooker 17 216 123 972

Geschikt als weide gras
Volgens de grasmonitor van Agrifirm kan het lage ruw eiwitgehalte te wijten zijn aan een forse grasgroei de afgelopen weken, waardoor er verdunning is opgetreden. Ook kan het zijn dat door de redelijk droge periode van de afgelopen weken, de mineralisatie achteruit is gegaan waardoor er minder stikstof vrij is gekomen voor de plant.

Voor rantsoenen met veel vers gras, is de kwaliteit van het jaar gunstig. Met dit gemiddelde aan ruw eiwit is er nauwelijks sprake van overmaat van eiwit in het rantsoen. Daarbij komt dat het suikergehalte wel hoger is voor de tijd van het jaar. Dit zorgt voor een gunstigere eiwit/energie verhouding. De benutting van eiwit op pensniveau is daardoor hoger met als gevolg een lager ureumgehalte.

Ruwvoertour Gras - week 18

Opvallende cijfers in de grasanalyses

Ruwvoertour Fotoreportage

Drukke weken voor de boeg bij melkveehouders

Ruwvoertour Graswinning

Dit laten de eerste vers grasanalyses zien

Nieuws Gras - Week 17

Maaien eerste snede gras losgebarsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief