Eigen foto

Ruwvoertour Silvain Kusters

'Dik tevreden over het afgelopen ruwvoerseizoen'

1 November 2021 - Wouter Baan

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar tien percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om de stand van zaken op te maken met de tien deelnemende melkveehouders. Deze week brengen we opnieuw een bezoek aan Silvain Kusters, melkveehouder in Guttecoven (Limburg).

Silvain Kusters
Locatie: Guttecoven, Limburg

Oppervlakte bedrijf: 41 hectare grasland, 1 hectare maïs

Grondsoort: Lössgrond 

Veestapel: 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee 

Productie: 9500kg 4,80% 3,65%

Rantsoen: Graskuil, snijmaïs, proti+ en eiwitmengsel

Actuele rassenkeuze: Gras: LG HAVERA 4 & 6, maïs: DairyMaïs energie excellent 

Hoe kijk je terug op het afgelopen groeiseizoen?
"Het is voor ons een goed jaar geweest, we hebben niks te klagen en zijn daarom dik tevreden. Zeker niet als je de verhalen van collega-boeren hoort. De eerste snede was goed, al was die door de vele regenval in die tijd lastig binnen te krijgen. Dat staat mij nog helder voor ogen. De tweede snede was qua gehaltes zelfs een topkuil. Ook de daaropvolgende snedes waren goed. De grasoogst is zelfs zoveel geweest, dat we de vijfde snede op stam hebben verkocht. Ook voor een redelijk prijs, dus dat was mooi meegenomen."

Aan het begin van het groeiseizoen gaf je aan dat je het gras dit jaar ging ophalen via opraapwagen in plaats van hakselen. Hoe is dat bevallen?
"Dat was inderdaad vanuit kostenoverweging de bedoeling, het hakselen is immers duurder. Toch is het anders gelopen. We zijn met onze loonwerker in gesprek gegaan en die is ons wat tegemoet gekomen. We hebben daarom de aanpak toch maar niet veranderd."

Door de deelname aan de ruwvoertour zit ik korter op de bal

Silvain Kusters

Hoe is de maïsoogst verlopen?
"Ook de maïsoogst lijkt goed, ondanks het natte en koude voorjaar. Van de extreme regenval verderop in Limburg hebben we gelukkig geen last gehad. We zitten hier wat hoger, uit mijn hoofd op 60 meter boven NAP. Vanwege de vanggewas-deadline zijn we overgegaan op vroege rassen in plaats van middenvroege rassen. Eind september zijn we gaan kneuzen, nadat we via Agrility van Limagrain de balans hadden opgemaakt. Die meette toen een drogestofpercentage van 38%. Achteraf gezien hadden we wellicht nog een weekje kunnen wachten, gezien de deadline van 1 oktober naderhand is uitgesteld. Het is echter zo gelopen en de maïs ligt mooi op de kuil. De monsterresultaten moeten nog wel komen, dus qua resultaten ik hou nog even een slag om de arm. Ondertussen kan ik mooi de oude kuil op voeren."

Hoe ziet het rantsoen voor de herfst- en wintermaanden eruit?
"We voeren nu van de eerste en tweede snede vanuit dezelfde spaghettikuil. Vanaf april gaan we over op de derde en vierde kuil, zo is de verwachting. De melkresultaten zijn momenteel prima. Het ruwvoer vullen we al jaren aan met krachtvoer van Agrifirm. Ik ben lid van de coöperatie en kan goed met de vertegenwoordiger, dus dat houden we maar zo. Kortgeleden hebben we rantsoen voor de komende maanden bepaald. Het basisrantsoen met daarin onder andere spelt en meel vullen we aan met een kern- en productiebrok."

Wat heeft de deelname aan de ruwvoertour je opgeleverd?
"Behoorlijk veel. Het contact met de overige deelnemers en de partners is leuk, interessant en werkt stimulerend. Je houdt elkaar bovendien scherp. Wanneer de ander gaat maaien, dan denk je daar voor jezelf ook sneller over na. Met andere woorden: je zit nog korter op de bal. Volgend jaar zou ik daarom graag weer meedoen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden