Eigen foto

Ruwvoertour Frank Rooker

'Niets in melkveestrategie aan het toeval overlaten'

22 Februari 2022 - Ronald Smit

Voor het derde jaar op rij organiseert Boerenbusiness de Ruwvoertour. Ook dit jaar volgen wij 10 melkveehouders door heel Nederland in hun beslissingen omtrent het winnen van ruwvoer. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. In dit eerste deel: Frank (foto) en Dirk Rooker, melkveehouders in Aartswoud (NH).

Het gebied rond Aartswoud, vlak boven grote steden als Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn, het is een divers gebied met veel akkerbouw en melkvee. Door de grote akkerbouwbedrijven ligt er een druk op de grond, waardoor de prijzen hoog zijn. Aan de andere kant is het ook een kans voor naburige melkveehouders, doordat zij gemakkelijk grond kunnen ruilen met de akkerbouwers en daarbij ook de mestafzet goed kunnen regelen.

Gegevens
melkveebedrijf Rooker

Op het melkveebedrijf van de gebroeders Frank en Dirk Rooker worden 200 koeien gehouden met 45 pinken en 50 kalveren. De gemiddelde productie ligt op 10.700 liter met 4,51% vet en 3,60% eiwit. In totaal is er 115 hectare in beheer waarvan 75 hectare gras, 16 hectare maïs en 13 hectare beheersgrond. Jaarlijks wordt er ongeveer 11 hectare verhuurd voor bollenteelt.

Sinds 15 jaar zit Frank samen met zijn broer Dirk in het bedrijf en hebben zij het inmiddels overgenomen. Frank woont met zijn gezin op de boerderij en Dirk woont even verderop in het dorp, net als de vader van de ondernemers. In 2013 werden er plannen gemaakt om te groeien, want de toen verouderde melkveestal werd te klein. De melkveehouders maakten plannen voor nieuwbouw, waarvan de realisatie lang heeft geduurd door de nodige inspraaktrajecten met dorpsbewoners. Om toch zoveel mogelijk met de eigen veestapel te groeien, werd het volledige jongvee aangehouden wat resulteerde in forse overbezetting in de melkveestal. Dit leek echter geen gevolgen te hebben voor het welzijn van de melkkoeien. Rooker werd in 2016 finalist in een verkiezing voor de meest duurzame melkveestapel van Nederland. Dit is ook een van de speerpunten van Rooker: "wij willen niks aan het toeval over laten en zitten er altijd kort op."

De bouw van de nieuwe melkveestal is uiteindelijk in 2017 gerealiseerd. De broers doen al het werk grotendeels samen. Hierbij is Frank veel bezig met het land en de voederwinning en zit Dirk meer tussen de koeien en in de stal. "Uiteraard springen we wel bij als dat nodig is en kunnen we zonder moeite elkaars taken overnemen", vertelt Frank. De vader en oom van de broers helpen ook nog vaak mee, zeker als het druk is. Voor het melkveebedrijf Rooker is het belangrijk dat het bedrijf in balans is "een bedrijf waarbij je niet achter de feiten aan loopt en waarbij er een goede balans is tussen werk en privé" is erg belangrijk voor de ondernemers benadrukt Frank. Hierin wordt ook duidelijk hoe de ondernemers in het spel staan. Voor hen is het belangrijk dat er efficiënt en makkelijk kan worden geboerd. De drie melkrobots, de strakke sleufsilo's en het goed gemechaniseerde machinepark illustreren dit.

Het vooraanzicht van de nieuwe melkveestal

Secuur en netjes werken
In de nieuwe stal liggen de melkkoeien in een vers opgemaakt diepstrooiselbox op een vulling van gescheiden mest gemengd met kalk om de boxen droog te houden. In het verleden zijn er wel wat problemen geweest met uierontsteking. Hierdoor zijn de ondernemers streng en secuur op de kwaliteit en de status van de diepstrooiselboxen. Naast de drie Lely-robots is er ook een Juno-aanschuifrobot en een roosterschuif, die er voor zorgt dat de roosters netjes en schoon zijn.

De stal is een 0+4+0 stal met 2 voergangen. Voorin de stal staan de drie robots met ruime selectiehokken voor het behandelen van de koeien. 

Op het bedrijf wordt het voer intensief gemengd met de recent aangeschafte Alimix mengwagen. Alle groepen vee worden gemengd gevoerd.

De Alimix mengwagen met horizontale mengvijzels waarmee intensief gemengd word.

De ondernemers zijn geïnteresseerd om PlanetProof melk te leveren. "Dat wordt wel een uitdaging in verband met het aandeel blijvend grasland en de hectares die jaarlijks worden verhuurd voor de bollenteelt". Hiermee bedoelt Rooker dat het verhuren van land voor bollenteelt jaarlijks inkomsten brengt, die verdwijnen als er voor PlanetProof een vast aandeel blijvend grasland moet blijven. De melk wordt geleverd aan FrieslandCampina en er wordt gevoerd van Agrifirm. Hierover zegt Frank Rooker dat ze graag coöperatief werken.

'Soms moet je wel gokken'
De kuilen liggen opgeslagen in een viertal recente sleufsilo's, waar altijd in lasagne wordt ingekuild. In deze periode voert Rooker van de eerste en tweede snede. Er wordt gestreefd om tussen de vier tot vijf weken in te kuilen en dan binnen 36 uur het gras in de kuil te hebben. Het afgelopen jaar was Rooker een van de vroegere boeren die heeft gemaaid: rond Hemelvaartdag. "Toen ik begon te maaien verklaarden velen mij voor gek en regende het ook nog wat. Achteraf ben ik blij dat ik de keuze toen heb gemaakt", zegt Frank

Rooker maakt gebruik van het Silage Save systeem. Dit bevalt goed maar het werken in lasagne, blijft toch redelijk arbeidsintensief. Elke keer moet de kuil helemaal open en dicht.

Duurzame veestapel wordt het doel
Naar de toekomst toe willen de ondernemers hun melkveestapel optimaliseren. Met name de levensproductie en de gemiddelde leeftijd moet terug naar het oude niveau of misschien wel hoger. Hierbij streven zij naar een vervangingspercentage van 20%. Nu zitten ze nog vrij ruim in het jongvee en is er nog ruimte om hierin wat te snijden. De oude melkveestal die hier op de foto te zien is, dient nu voor de droge koeien en drachtige pinken. De helft van de stal is nu strohok die genoeg plek biedt voor de kalfkoeien.

De oude melkveestal met de drachtige vaarzen en droge koeien. Het achterste gedeelte wordt gebruikt als groot strohok voor afkalven
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ronald Smit

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden