Na een wisselvallige en natte maand februari laat de zon zich in de eerste dagen van maart goed zien. En dat weer kan zo maar eens langer aanhouden. Voor veel melkveehouders het signaal om op het grasland met de bemesting voor de eerste snede aan de slag te gaan. Zo ook bij de tien deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Wat wordt dit jaar hun strategie in het toepassen van kunstmest?
Bij Silvain Kusters, melkveehouder in het Limburgse Guttecoven (L), is de mest al grotendeels uitgereden. Al in de nacht van 18 februari meldt Kusters op de groepsapp van de Ruwvoertour dat er reeds 813 kuub is uitgereden. "Nog een paar hectare vanaf huis, maar de kelders lopen gelukkig niet meer over". Roel Assies, melkveehouder uit Zeewolde (FL), laat de volgende ochtend weten: "Bij ons gelukkig ook weer wat ruimte. Al ons tweede jaar's grasland (12,5 hectare) is gisteren ook met de sleepslang gedaan." Voor deze gift gaf Assies 40 kuub drijfmest. "Het nieuw ingezaaide grasland krijgt geen mest voor de eerste snede".
Nadat de eerste twee melkveehouders de drijfmest hadden kunnen injecteren, volgden stormen Dudley en Eunice in de tweede helft van de afgelopen maand. Sander Vijverberg uit Strijen melkveehouder uit Strijen, (ZH) meldt op 21 februari: "Hier afgelopen weekend 49 mm gevallen, dat wordt zeker nog geen mest rijden aankomende week" Hierop stuurt Roel Assies een foto van zijn weerstations app die aangeeft dat er de afgelopen zeven dagen 46 mm was gevallen, waarvan 27,1 mm in de dag ervoor.
Een week na de stormen komt de drijfmestbemesting pas weer op gang. Zo laat Frank Rooker woensdag 1 maart weten dat de sleepslangcombinatie van de loonwerker op volle toeren draait. "Gisteravond begonnen met sleepslangen. Vandaag een mooi regentje er overheen en als het goed is krijgen zij vandaag alles klaar." Rooker voegt nog toe dat voor de maaipercelen 35 kuub wordt bemest en voor de weidepercelen 20 kuub.
Veel kunstmeststrategieën
Onder de tien melkveehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour is een enquête gehouden over hun aanpak van de bemesting van de eerste snede. Twee van de acht boeren geeft aan niks te veranderen in hun kunstmest-aanpak, omdat de eiwit- en opbrengst gewoon nodig zijn in hun gras. Een verlies aan voedingswaarde moet erg duur worden betaald. De zes andere melkveehouders zeggen hun strategie wel te hebben aangepast. "Zeker, door die achterlijke prijzen" antwoorden een van de boeren. Wat opvalt, is dat de melkveehouders op zoek gaan naar alternatieve bemestingsmethoden. Zoals een groene weide-meststof om te proberen of een mineralenmengsel die wordt toegevoegd aan de mest.
Dat laatste probeert Hans Schoenmakers uit Udenhout (NB) dit jaar voor het eerst. "Mineralenconcentraat is eigenlijk bewerkte varkensmest, waar je je voor kan aanmelden om te kopen. In dit mineralenmengsel zit 5,63 kilo stikstof en 8,3 kilo kali. Ik laat dit door de loonwerker doen, die heeft hier al een tijdje ervaring mee", vertelt Schoenmakers. Het mineralenconcentraat wat hij ontvangt, wordt opgeslagen in een put. Zodra de loonwerker komt uitrijden, neemt hij elke keer een gedeelte mee in de tank die vervolgens tijdens de rit naar het land word doorgepompt. Na deze mestgift wordt er nog 100 kilo Entec 26% bij gestrooid
De bovenstaande afbeelding geeft de wijze van kunstmesttoediening weer onder de melkveehouders van de Ruwvoertour. Een kwart van de deelnemers is van plan het in twee keer toe te dienen, 37,5% zegt alles in een keer te geven. De overige veehouders wachten af met wat het seizoen hen brengt.
Vier melkveehouders maken gebruikt van een vaste meststof. Dus met een korrel, omdat zij zelf niet in de mogelijkheid zijn het vloeibaar toe te dienen. Ook zegt een veehouder dat hij de werkingscoëfficiënt van kunstmestkorrels hoger vindt. Twee melkveehouders maken gebruik van zowel vloeibare als vaste kunstmest. Hiervan is de één een groene weidemeststof en de andere de mineralenconcentraat die Hans Schoenmakers toedient.
Dure kunstmestprijzen speelt de hoofdrol
Ook de deelnemers van de Ruwvoertour merken de gevolgen van de hoge kunstmestprijzen. Zo was al te zien dat veel melkveehouders hun strategie voor dit jaar al hebben aangepast.
Ook is te zien dat de deelnemers voorzichtig zijn bij hun aankopen van het kunstmest. Zo heeft 37,5% van de deelnemers nog geen kunstmest gekocht, in de hoop dat de prijzen nog iets dalen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.