Eigen foto

Ruwvoertour Grasupdate

Slechts vijf mm neerslag en een record aan zonuren

30 Maart 2022 - Ronald Smit

Februari was een buitengewoon natte en stormachtige maand. De totale neerslagsom was 107 millimeter gemiddeld, tegenover een gemiddelde van 58 millimeter wat geldt als normaal voor de tweede maand van het jaar maand. De melkveehouders die dit jaar deelnemen aan de Ruwvoertour werden er onrustig van. Het kon wel eens een laat voorjaar worden, met een uitgestelde bemesting voor de eerste snede. De maand maart heeft het overschot aan hemelwater helemaal omgedraaid naar een neerslagtekort. Maart was uitzonderlijk droog met een totale neerslagsom tot nu toe van 5 millimeter. En zon, heel veel zon.

Alle tien melkveehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour hebben de beschikking gekregen over een weerpaal van AgroExact, waardoor veel weerdata als wind, temperatuur en luchtvochtigheid op 150 cm, neerslag en gevoelstemperatuur met elkaar kan worden vergeleken. Tijd om eens te kijken naar de actuele staat bij vier deelnemers van de Ruwvoertour: de data van de weerstations in Leeuwarden/Jelsum (Jan-Dirk Ubels), Aartswoud (Frank Rooker), Udenhout (Hans Schoenmakers) en Beerzeveld (Jan Henk Waterink) worden geanalyseerd.

De locaties van de weerstations

Nergens meer dan vijf millimeter
De stations laten zien dat bij alle vier de meetpunten over de afgelopen vier weken niet meer dan vijf millimeter is gevallen. 

Neerslag afgelopen vier weken

  Jelsum Aartswoud Beerzeveld Udenhout
Neerslag 3,7 1,6 2 0,4
Max neerslag 10 Min 0,3 0,4 0,4 0,2
Laatste neerslag 25-3-22 20-3-22 20-3-22 17-3-22
Dagen met neerslag 4 2 3 2
Totale uren neerslag 9,3 1,2 1,5 0,3

In de tabel is te zien dat Jelsum de meeste neerslag heeft gehad. Udenhout had met 0,4 millimeter de minste neerslag. Het verschil in neerslag komt grotendeels doordat in Jelsum vier dagen waren met neerslag en in de overige plaatsen drie of minder dagen. In Udenhout is er sinds 17 maart al geen neerslag meer gevallen. Joost van Nostrum, deelnemer uit Sint-Oedenrode (ligt hemelsbreed ongeveer 30 kilometer vanaf Udenhout), gaf 17 maart aan dat tuinders en boomkwekers in die week al aan het beregenen waren. 

Grote verschillen in temperaturen met af en toe matige nachtvorst

  Leeuwarden Aartswoud Beerzeveld Udenhout
Gem temperatuur 6,5 7,3 6,5 7,3
Max temperatuur 19 18,1 19,7 19,9
Min temperatuur -4,9 -1,8 -4,6 -4,1
Vorst dagen 8 5 17 13
Laatste vorst  25-3-22 21-3-22 26-3-22 24-3-22

In de tabel is te zien hoe de temperaturen zich hebben ontwikkeld in de afgelopen vier weken. Interessant is dat in Beerzeveld er maar liefst 17 van de 28 dagen een vorstdag is geweest. Een dag wordt als vorstdag aangemerkt wanneer de temperatuur - vaak in de nacht - onder nul graden is geweest. In Udenhout waren er 13 vorstdagen en een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden. In Aartswoud was er het minste aantal vorstdagen, namelijk vijf. Hierbij was de laagst gemeten temperatuur 1,8 graden. Dit is ruim twee graden warmer dan in Leeuwarden, waar de laagst gemeten minimum temperatuur van-4,9 graden werd genoteerd. Gemiddeld is de temperatuur in Beerzeveld en Leeuwarden even laag: 6,3 graden. De temperatuur in Udenhout en Aartswoud was gemiddeld even hoog: 7,3. 

Het meerjarige gemiddelde tussen 1991 en 2020, laat zien dat een gemiddelde hoeveelheid van 53 millimeter normaal is. Dit geeft nogmaals aan hoe droog de afgelopen maand is geweest met gemiddeld slechts 5 millimeter. Het gemiddeld aantal zo uren is normaal gesproken 146 uur. In de tabel hieronder is te zien wat de meetstations bij de deelnemers hebben gemeten:

Deelnemers: Aantal zonuren:
Leeuwarden 235,4
Aartswoud 329,9
Beerzeveld 312,1
Udenhout 259,5

In Aartswoud zijn de meeste zonuren gemeten: 329,9. Het minst aantal zonuren was in Leeuwarden: 235,4 uren. In vergelijking met het normaal van 146 zonuren voor maart, was de zon dus uitzonderlijk vaak te zien. Het gemiddelde van de vier meetstations was 284,2 zonuren en daarmee 138 uren meer zon dan normaal. Het hoogste aantal zonuren gemeten was in 1991: 202,7. Het gemiddelde van de vier bedrijven van de Ruwvoertour was dus ook flink hoger dan het landelijk record uit 1991. 

Van zorgen over water naar zorgen over droogte
Waar er in de maand februari nog geregeld wat zorgen waren over de grote hoeveelheid water wat viel, klinken er nu geluiden over zorgen om de droogte. Zo zegt Silvain Kusters uit Guttecoven (L): "Als er niet snel regen gaat komen, denk ik dat het naar de eerste snede niet veel meer doet. Heb hier al een maand niks van fatsoenlijke neerslag meer gehad dus van het maïsland blijf ik voorlopig maar mooi af". Ook Sander Vijverberg uit Strijen (ZH) zegt: "Regen is wel een must aan het worden inmiddels". Robert Welhuis uit Wapse (Dr) is daarin tegen nog niet bang voor droogte. Hij laat namelijk weten: "De kleur van het gras is een stuk beter, van vochtgebrek is nog geen sprake". Met de kleur van het gras bedoelt Welhuis dat deze na de nachtvorsten begin deze maand redelijk bruin was geworden. Inmiddels is de bruine gloed ingeruild op een mooie groene kleur. 

Voor de komende dagen wordt neerslag en zelfs sneeuw verwacht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ronald Smit

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden