Eigen foto

Nieuws Gras - Week 17

Maaien eerste snede gras losgebarsten

28 April 2022 - Ruben van der Maas

De graspercelen staan er goed op en de maaiers komen uit de schuur. De weersberichten zien er voor de melkveehouders ook droog en vertrouwd uit. De deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour bekijken en meten de percelen allen nauwkeurig na. Melkveehouders Frank Rooker en Hans Schoenmakers zijn al gaan maaien.

Op 26 april in de ochtend doet melkveehouder Frank Rooker uit Aartswoud (NH) nog een ronde met de grasland hoogtemeter door zijn percelen. Rooker schat een grasopbrengst variërend van 3.000 en 4.000 kilo droge stof per hectare. Daarop besluit hij om aan het einde van de dag alles er af te maaien.

Op graslandhoogte meter is te zien dat het gras een lengte heeft van 29 centimeter.

Het gras wordt gemaaid met maaiers met kneuzers. Met de dubbele maaier is de capaciteit groot.

Trekker met maaiers

De grasopbrengst zijn op de meeste percelen goed, vertelt Rooker. Hij geeft wel aan een perceel te hebben met schade door ganzen. Dit is ook duidelijk te zien in de afbeelding:

Perceel met ganzen schade

Planning andere deelnemers
Bij de andere deelnemers van de Ruwvoertour zijn de verwachtingen in het land nog wisselend. Bij Hans Schoenmakers in Udenhout (NB) is er vandaag (op 28 april) ook gemaaid. Andere melkveehouders wachten nog even op wat extra grasopbrengst. Voor komende week zijn de vooruitzichten goed en staat maaien vooraan op de planning. Zo geven Silvain Kusters uit Guttecoven (LI),  Sander Vijverberg uit Strijen (ZH) en Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (NB) aan begin volgende week te maaien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden