Eigen foto

Ruwvoertour Week 20 - Weer

Wat doen melkveehouders tegen de droogte?

17 Mei 2022

Veel melkveehouders kijken ongetwijfeld dagelijks een keertje extra naar de lucht en checken de weerinformatie. Het is wachten op een weersomslag met regen voor de gewassen als snijmaïs, gras en veldbonen. Welke gewassen schreeuwen om water en kunnen niet om een kunstmatige bui heen? We turven het bij de melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour.

Joost van Nostrum in Sint Oedenrode (NB) begon direct na de eerste snede met beregenen op het grasland. Na een injectie met drijfmest, werd het haspel uitgerold. Bij Van Nostrum zijn de voorzieningen op de huiskavel goed, er ligt een ondergrondse leiding om het water bij de haspel te krijgen en er kan met een elektriciteit worden gepompt. Op buitenpercelen wordt er wel gebruik gemaakt van een aftakaspomp. 

De beregeningshaspel bij Joost van Nosturm in Sint-Oedenrode (NB)

Gewassen schreeuwen om water
Bij Sander Vijverberg in Strijen (ZH) is er op 10 mei bemest met 20 m3 drijfmest met daarbij 10 m3 water. Vervolgens rolt Vijverberg de haspel uit om het gehele areaal grasland één keer te beregenen, in de hoop een redelijke tweede snede te kunnen winnen. Vervolgens denkt hij verder te moeten gaan in de zomerveldbonen en snijmaïs als regen uitblijft de komende dagen, want deze gewassen schreeuwen om water. Dit geeft de bodemvochtsensor van AgroExact ook aan die bij Vijverberg in het land staat.

Overzicht bodemsensor AgroExact van Sander Vijverberg in Strijen (ZH)

Problemen verhelpen
Robert Welhuis in Wapse (Dr.) constateerde dat de opkomst van de voederbieten onvoldoende was. Het zaad lag op sommige plekken in een te droge bovenlaag. Op woensdag 11 mei kreeg Welhuis een buitje van 1 mm, waarna hij donderdag 12 mei besloot ook de haspel uit te trekken om de niet ontkiemde bietenzaadjes te helpen. Roel Assies in Zeewolde (FL) gaf aan het grasland te willen bemesten met de spaakwielbemester. Voor het bemesten moet de spaakwielbemester diep genoeg in de grond komen om verbranding van het gras tegen te gaan. Assies is daarom op 13 mei voor het bemesten uit gaan beregenen.

Roel Assies in Zeewolde (FL) het haspel aan het uittrekken
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour Weer - week 19

Maïs ligt droog en extreme temperatuurverschillen

Ruwvoertour Graswinning

Dit laten de eerste vers grasanalyses zien

Ruwvoertour gras - week 17

Twijfels en ervaringen over inkuilmiddelen

Ruwvoertour Gras - week 16

Veel variatie in grasgroei, wanneer gaan maaien?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox