Het gros van het gezaaide areaal snijmaïs staat inmiddels boven. De droogte van de laatste weken heeft in enkele gevallen geresulteerd in een slechte opkomst, maar ook ongedierte blijkt een gevaar te zijn voor het gewas. Vooral in het noorden van het land staan melkveehouders voor uitdagingen.
In Aartswoud (NH) boert melkveehouder Frank Rooker. Hij neemt deel aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Op het melkveebedrijf worden rond de 200 koeien gemolken. In het bouwplan heeft hij 16 hectare maïs ingepland. De maïs is op 26 april gezaaid en de opkomst is goed verlopen. Tot 17 mei, toen ontdekte Rooker dat ongedierte de maïsplantjes hadden beschadigd. De melkveehouder denkt zelf aan ratten, maar ook kraaien of ganzen kunnen van de maïs hebben gevreten. Rooker heeft hierom besloten op 18 mei de percelen maïs pleksgewijs opnieuw in te zaaien. Vooral langs de slootkanten en plekken waar de structuur van de grond nog grof was.
|
Visie ruwvoerspecialist
"Nieuw ingezaaide percelen zijn altijd een vijand voor het ongedierte", reageert Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij Limagrain. "Vaak zie je ook dat hoe grover de kluitenstructuur, des te gevoeliger het pasgezaaide zaad voor diefstal is. Dus percelen die goed zijn klaargelegd en een mooi zaaibed hebben, maken de kans op ongedierte aanzienlijk kleiner. Op dit moment kan het ook lijken dat de opkomst laag is, omdat het zaad niet gekiemd is op bepaalde plekken. Kijk dus eerst goed op de plekken zonder opkomst wat exact de oorzaak hiervan is. De regen van afgelopen week kan ook een hoop goedmaken voor het gewas als deze op sommige plekken nog niet was gekiemd."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.