Eigen foto

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

28 Juli 2022

Het groeiseizoen van de maïs vordert. In deze periode kunnen schimmelziekte en blad- en oogvlekken ziekte de kop opsteken. Hiervoor kan het middel Propulse gespoten worden. Lees hier hoe deelnemers van de Ruwvoertour dit toepassen en welke visie zij hierover hebben.

Afgelopen periode zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van de diverse schimmels goed geweest. Door vocht en gematigde temperaturen kunnen de schimmels de maïs infecteren. Dit is heel anders dan de afgelopen jaren toen het nu juist erg droog was. Controleer daarom je perceel.

Bayer heeft het middel Propulse op de markt gebracht voor bestrijding hiervan. Waar nodig kan een bespuiting plaats vinden. Zorg ervoor dat de boom van de spuit voldoende hoog kan komen (er net overheen of boven door het gewas). Let ook op de stevigheid van het gewas. Door de regen en snelle groei zijn sommige percelen mogelijk gevoelig voor breuk van de stengel. Stel de bespuiting dan even uit.

Groeistadia van de maïsplant.

Voer een bespuiting uit vanaf pluim zichtbaar (BBCH 53) tot eind bloei (BBCH 69) met 1,0 ltr/ha Propulse. Bij de Ruwvoertour heeft Bayer bij drie deelnemers een proef uitgezet voor de werking van Propulse. Hieronder de visie en ervaring van de deelnemers.

Benieuwd naar toevoeging
Bij Roel Assies in Zeewolde (Flevoland) is er zaterdag 23 juli door de loonwerker 5 hectare maïs bespoten met Propulse. Door de grote rotatie van 1 op 8 welke Assies voor elkaar weet te krijgen op het areaal is de ziektedruk niet heel hoog. Toch is Assies benieuwd naar welke toevoeging Propulse heeft op het maïsgewas en of het mogelijk extra opbrengsten gaat opleveren. Assies geeft aan dat het maïsgewas minimale schade ondervindt als de spuit er doorheen rijdt.

Loonwerker bij Roel Assies in Zeewolde (Flevoland) bezig met spuiten.

Schade minimaal
Ook bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) is er Propulse gespoten. De hoofdreden dat van Nostrum meedoet met de proef is vanuit interesse en mogelijke verbeteringen voor de maïsteelt. Van Nostrum geeft aan dat tijdens de spuitwerkzaamheden de maïs meebuigt onder de spuit door maar deze na twee dagen weer hersteld is en de schade dus minimaal is. 

Loonwerker bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) bezig met spuiten.

Plusje maïsteelt
Jan Henk Waterink uit Beerzerveld (Overijssel) doet mee aan de proef en laat Propulse in het maïsgewas spuiten. Waterink heeft er bewust voor gekozen want door windschade in de maïs zit er een knik onderin de plant waardoor het gewas door elkaar heen gegroeid is. Hierdoor is de bladziektedruk hoger. In het verleden heeft Waterink met andere middelen gespoten tegen bladziekte. Waterink is bekend met het middel  doordat hij het in de teelt van bieten en aardappelen ook heeft gebruikt. "Misschien geeft het voor de toekomst ook een plusje voor de maïsteelt", aldus Waterink.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

Ruwvoertour Maïs - Week 44

Nieuwe maïs zorgt voor meer melk in de tank

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox