Eigen foto

Ruwvoertour maïs - week 36

Goede opbrengst in maïs, topdrukte verwacht

7 September 2022 - Jesse Torringa

De maïsoogst loopt voorspoedig en steeds meer percelen staan op de planning om te worden gehakseld. Melkveehouders moeten het weer de komende dagen afwachten, maar lang kan het niet meer duren gezien de rappe afrijping.

Het belooft de komende tijd topdrukte te worden voor de maïshakselaars. Steeds meer percelen zijn oogstrijp, een gedeelte is zelfs noodrijp. De eerste opbrengsten lijken positief, zoals bij melkveehouder Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland). Afgelopen vrijdag (2 september) zijn de maïspercelen van Vijverberg gehakseld en dat verliep vrijwel vlekkeloos.

"Betere opbrengst dan verwacht"
In totaal werd bij Vijverberg binnen een dag zijn hele areaal maïs van 20 hectare gehakseld. Over de opbrengst is hij zeer tevreden. "De opbrengst van de maïs was beter dan verwacht, zeker gezien de droge omstandigheden van dit jaar. Ik ben erg tevreden." De kolven waren goed gevuld en het percentage droge stof was niet te hoog, op een enkele hoek maïs na.

Ook Hans Schoenmakers heeft afgelopen zondag zijn maïspercelen gehakseld. De maïs was niet noodrijp, maar het droge stof percentage was aan de hoge kant, dit ondanks dat hij 3 tot 4 keer zijn maïspercelen had beregend.

Inkuilen van de eerste 10 hectare maïs bij Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland).
Actiefoto van het hakselen bij Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland).

Topdrukte deze week
Voor veel melkveehouders is het noodzaak om de maïs binnenkort te hakselen, gekeken naar de vlotte afrijping de afgelopen tijd. Een gedeelte van de boeren verwacht daarom de loonwerker deze week op de stoep. Jan Henk Waterink uit Beerzerveld (Overijssel) heeft het voornemen tegen het weekend een gedeelte van zijn maïsareaal te hakselen. Volgens Waterink zal het volume van de maïs tegenvallen vanwege de lengte van het gewas, maar de kolven zijn gevuld. 

In Hengelo verwacht Bert Wissels ook vrijdag zijn maïs te hakselen en dat is nodig omdat de kolven noodrijp zijn. Ook merkt hij op dat vanwege de droogte de maïskolven erg wisselend zijn in grootte.

Robert Welhuis uit Wapse (Drenthe) denkt niet dat er dit weekend maïs gehakseld wordt. De maïs bevatte nog teveel vocht en hij verwacht dat het nog 2 tot 3 weken duurt voordat de loonwerker langskomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden