Eigen foto

Ruwvoertour Weer - week 36

Lang gehoopte regen is er, maar op tijd voor ruwvoer?

8 September 2022

Na een ruime periode van droogte en hitte is er de afgelopen drie dagen weer behoorlijk wat regen gevallen op de percelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour. De neerslag brengt het gras weer tot leven voor een mooie snede, maar komt voor veel maïspercelen te laat.

Verschillende regio's hebben dit groeiseizoen nog maar weinig neerslag gehad en dat is ook terug te zien in de graswinning. Zo is het in Guttecoven (Limburg) al bijna het hele seizoen droog. Deze keer werd de regio niet overgeslagen en is er 22 millimeter regen gevallen de afgelopen dagen. Silvain Kusters heeft pas zijn derde magere snede mogen maaien en hoopt op een goeie vierde snede door deze regenval. Aan het gras gaat het niet liggen: de grasmat ligt er door de regenbui van vorige week groener bij dan het gehele seizoen. "Het kan zeker nog een leuke snede worden, vooral met voldoende eiwit". Ook hoopt Kusters dat de kunstmest nu eindelijk het werk gaat doen.

Bij Sander Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland) kwamen de buien ook gewenst om het pas gezaaide graszaad in te regenen. "Ik had liever de buien wat meer verspreid gehad dan 40 millimeter in één keer". In totaal is er 41,8 mm regen gevallen, waardoor de grond nu helaas iets dichter geslagen ligt dan gehoopt. Jan Henk Waterink uit Beerzerveld (Overijssel) werd dit keer helaas overgeslagen en kreeg slechts 1 mm in zijn regenmeter. Voor hem is het hopen dat er van de week nog wat meer valt. De neerslag in onderstaande tabel is gevallen tot donderdag 8 september 11:00 uur.

Plaats Neerslag  in millimeters
Beerzerveld (Overijsel) 1
Zeewolde (Flevoland) 30
Guttecoven (Limburg)  22
Wapse (Drenthe) 29,4
Hengelo (Gelderland  17
Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) 13,8
Strijen (Zuid-Holland)  41,8
Udenhout (Noord-Brabant)  18

Ingezaaid grasland van Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland)
Een groene grasmat op een perceel van Kusters uit Guttecoven (Limburg).

Neerslag heeft geen invloed op maïs hakselen 
Voor het grasland was de neerslag zeker gewenst, maar voor de maïs kwam deze helaas te laat. De droge stofpercentages zijn de afgelopen week enorm opgelopen, waardoor bij enkele melkveehouders de percelen al zijn gehakseld is en bij anderen de maïs oogstrijp is of dan wel niet bijna. Zo is de maïs bij Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) volgens het dataprogramma Agrility van Limagrain zo goed als oogstrijp. Begin volgende week wordt de maïs gehakseld, is nu de planning. De 13,8 mm aan neerslag heeft volgens Van Nostrum geen verandering in de zaak gebracht bij de maïs. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Manon van der Meer

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

Ruwvoertour Maïs - Week 44

Nieuwe maïs zorgt voor meer melk in de tank

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief