Eigen foto

Ruwvoertour Voederbieten - week 37

Eerste voederbieten zijn gerooid én gevoerd

16 September 2022 - Manon van der Meer

De eerste voederbieten zijn gerooid op een perceel van een melkveehouder die meedoet aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Vier van de tien melkveehouders in de ruwvoertour telen voederbieten, waarmee zij het VEM-gehalte in het rantsoen op peil houden als deze in het gras achteruit gaat. De voederbieten staan bekend om hun hoge VEM-gehalten.

Bij Hans Schoenmakers uit Udenhout (Noord-Brabant) worden de eerste voederbieten van het ras Rialto met de hand geoogst. Hij heeft voor dit ras gekozen vanwege de betrouwbaarheid en het feit dat de wortel vooral boven de grond groeit. Hierdoor zijn de voederbieten schoner en makkelijk te rooien. Schoenmakers wil de weg vrij maken naar de maïs. Hiervoor heeft hij de voederbieten op de kopakkers van het perceel en langs de spuitsporen al gerooid. 

Het plan van Schoenmakers is om elke twee tot drie weken een collega-veehouder met de bietenrooier te laten komen die voor deze periode de bieten rooit. Dit zorgt ervoor dat Schoenmakers tot in maart verse bieten kan voeren. Door dit supervers voeren behoudt hij de hoogste VEM waarde. De koeien krijgen rond de drie kilo voerderbieten per koe en dit wordt geleidelijk aan verhoogd. De voederbieten worden versnipperd en samen gevoerd met achttien kilo kuil van de eerste en tweede snede, plus 24 kilo maïs. "Sinds het voeren van de voederbieten is het vet- en eiwitpercentage met 0,1 procentpunt omhoog gegaan. "Dit komt echter niet door de voederbieten, maar omdat ik ook net ben begonnen met het voeren van de nieuwe kuil". Over de opbrengst kan Schoenmakers nog niet veel zeggen. De voederbieten groeien nog door tot november/december. 
 

In Wapse (Drenthe) bij Robert Welhuis zitten de voederbieten nog in de grond. Welhuis verwacht een gemiddelde opbrengst, ondanks dat hij de voederbieten heeft beregend. "Het is voor de voederbieten te warm geweest, waardoor de oogst helaas dit jaar geen topper wordt". De voederbieten worden versnipperd en met een voermengwagen gevoerd. De vers gevoerde bieten zorgen voor een extra smakelijk rantsoen. In tegenstelling met voorgaande jaren, waarin Welhuis de bieten altijd in de maïs kuil mee kuilden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Manon van der Meer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden