Agrifoto

Ruwvoertour maïs en veldbonen-week 39

Meer melk in de tank door veldbonen

30 September 2022 - Manon van der Meer

Het einde van het seizoen komt steeds dichterbij. Ook de laatste deelnemers aan de Ruwvoertour zijn begonnen met het hakselen van hun maïspercelen. Dit is door de regenval hier en daar zeker nog een uitdaging. De koeien worden weer op stal gehouden en de veldbonen worden gevoerd. Dit zorgt voor meer melk in de tank, wat met deze melkprijzen zeker niet onplezierig is. 

Bij Jan Dirk Ubbels is het eerste deel van de maïs (10 hectare) afgelopen zaterdag (24 september) van het land gehaald. Bij Ubbels in Jelsum (Friesland) bleef de maïs nog lang groen en duurde het even voordat de maïskolven begonnen af te rijpen. Waar de maïs eerst door de droogte op 38% droge stof zat werd, doordat de stengel water de opnam, is toch nog een percentage 35% droge stof behaald. Ubbels spreekt over een goede maïsopbrengst van rond de 50 ton per hectare, die wel slechter van het land af te halen was door de 10 millimeter regen die de vrijdag ervoor was gevallen. "Hier en daar bleef er een spoor in het land achter, maar ik ben blij dat het eraf is." Verwacht wordt dat de overige 12 hectare maïs een opbrengst van 70 ton per hectare zal gaan opleveren als de metingen van de studenten kloppen. Deze maïs zal nog wat indrogen en uiteindelijk ook rond 50 ton uitkomen.  Deze maïs is later opnieuw ingezaaid. 

Joost van Nostrum heeft afgelopen maandag (26 september) de laatste 10 hectare maïs als CCM ingekuild. De opbrengst hierbij was gemiddeld 10 ton per hectare met uitschieters naar de 13 ton. "Ben benieuwd wat deze maïs bij de koeien gaat doen en wat hiervan de resultaten zullen zijn." Op het moment is van Nostrum tevreden met de hoeveelheid opbrengst die is behaald. "Het is een goede opbrengst voor het droge jaar wat we hebben gehad." 

Perceel voor nieuwe veldbonen bij Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland)
CCM Maïs bij Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
Maïs malen bij Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
CCM maïskuil van Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
Maïskolven bij Jan Dirk Ubbels uit Jelsum (Friesland)
Doorsnede maïskolf van maïs bij Jan Dirk Ubbels uit Jelsum (Friesland)

De eerder dit jaar geoogste veldbonen worden gevoerd bij zowel Robert Welhuis uit Wapse (Drenthe) als bij Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland). Sander verwacht  een uitbreiding in de veldbonenteelt. "De akkerbouwers lopen de deur plat hier. Een klein areaal veldbonen geeft al goud in het nieuwe GLB." Op het moment voert Vijverberg zomerveldbonen in combinatie met de eerste snede gras en de nieuwe maïs. "De koeien geven gruwelijk veel melk met hoge gehaltes en een super BSK van 57, ik ben dik tevreden." Vijverberg geeft aan dat hij met anderhalf kilo veldbonen voeren bijna de soja weg kan laten. momenteel voert hij nog slechts 200 gram soja per koe per dag. "De veldbonen kunnen makkelijk gevoerd worden, de rust blijft in de koe en hij gaat niet zomaar over de kop."

Het zaaien van de nieuwe winterveldbonen moet nog even op zich laten wachten. Door ruim 225 millimeter regen alleen in september al staat het perceel helaas nog blank. De keuze is om dit jaar alleen voor de winterveldbonen te gaan vanwege hun hoge opbrengst (2,5 ton meer dan de zomerveldbonen) om zo de hectares optimaal te benutten. Bij Welhuis steeg door het voeren van de veldbonen de productie van de melk met 2 liter per koe. "De zomerveldbonen worden in de melkrobot bij ons gewalst gevoerd, half om half met maïsvlokken."  Dit zorgt bij Welhuis voor een goede opname van de eiwitten. Hoeveel zomerveldbonen van het perceel zijn gehaald, weet Welhuis nog niet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Manon van der Meer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden