Agrifoto

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

21 Oktober 2022 - Manon van der Meer

Alle snijmaïs is inmiddels gehakseld op de percelen van de melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Het maïsseizoen is daarmee voorbij en de deelnemers aan de ruwvoertour hebben zo elk hun eigen kijk op de teelt dit jaar. Voor het komend teeltseizoen 2023 staat de uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de aangepaste derogatie op de agenda. Daar zit desgevraagd nog geen enkele melkveehouder op te wachten. 

Bij Frank Rooker uit Aartswoud (Noord-Holland) is het een goed groeiseizoen geweest voor de maïs. De vele zonuren, gepaard met wat neerslag, hebben geresulteerd voor een goede opbrengst. Af en toe kreeg hij een bui op het perceel, waar collega's elders in Nederland maar weinig of zelfs niets op hun gewas kregen. Rooker heeft in de kuil over zijn maïs aardappelperspulp gereden en heeft pas een monster laten nemen. 

Aankopen door lage opbrengst
Jan Henk Waterink uit Beerzerveld (Overijssel) had met zijn maïs dit jaar minder geluk door de langdurige droogte. Hij heeft de maïs in twee keer ingekuild. De eerste keer op 9 september en de tweede keer op 20 september, waarbij de eerste kuil erg droog was met een droge stofpercentage van 40%. De tweede kuil was gelukkig iets natter. Waterink heeft een deel aan moeten kopen, omdat hij te weinig volume heeft geoogst. Als het aan hem ligt, gaat hij liever wat meer hectare maïs verbouwen. Dit hangt uiteraard af van de impact van de plannen rond de derogatie en het nieuwe GLB. Het liefst teelt Waterink 40% maïs en 60% grasland, in plaats van de 80% grasland en 20% maïsland die hij dit jaar heeft. 

In Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) was bij Joost van Nostrum de opbrengst van de maïs dit jaar ook lager dan normaal. Toch viel het ondanks extreme droogte niet tegen. Het duurt nog even voordat hij de de maïs gaat voeren. Pas dan blijkt of de koeien het willen eten. Van Nostrum heeft dit jaar veel beregend en past deze strategie - ondanks de lagere opbrengst - het komende jaar niet aan.

In de tabel is terug te zien hoe het droge stofpercentage zich de laatste weken van het maïsseizoen heeft ontwikkeld. Dat het hard ging met de afrijping is een feit. Dat heeft een aantal maïstelers toch aardig verrast.

Drogestof percentage maïs
Maïs perceel  week 36  week 35 week 34  week 33 week 31
Aartswoud  34% 31% 28% 26% 20%
Guttecoven  - - 35% 33% 27%
Jelsum  35% 32% 29% 27% 21%
Sint-Oedenrode 33,5% 30,5% 27,5% 25,5% 19,5%
Udenhout - 35% 31% 27% 21%
Wapse  33% 30% 27% 25% 19%
Zeewolde  38% 35% 32% 29% 23%
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Manon van der Meer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden