Eigen foto

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

28 Oktober 2022 - Manon van der Meer

Na een gortdroge zomer is het gras nu weer groen en nog te lang om zo de winter in te gaan. Dat levert een extra mooie snede op, laten de melkveehouders die aan de Boerenbusiness Ruwvoertour deelnemen weten. Ook de lopen de koeien op sommige plekken nog buiten of wordt er aan stalvoedering gedaan. Dat resulteert in opvallende resultaten.

Er wordt volop gemaaid in Zeewolde (Flevoland), Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) en Guttecoven (Limburg). Het gras kleurt felgroen en is nog te lang om zo de winter in de gaan, meldt Roel Assies uit Zeewolde. Het is geen dikke snede, maar wel mooi meegenomen. In Guttecoven bij Silvain Kusters is het vrijdag 28 oktober ideaal weer met bijna 25 graden op de temperatuurmeter en wil het gras zeker drogen. De hoeveelheid van deze vijfde snede is zeker niet minder als de derde en nog welkom na een slecht jaar. Ongeveer 32 hectare is gemaaid en wordt in balen gestopt. In Strijen (Zuid-Holland) bij Sander Vijverberg zijn ze vooral bezig met het vernieuwen van de grasmat. De koeien staan al binnen, waardoor nu ruimte is voor het herstellen van de beweidingsweide. De omstandigheden hiervoor zijn ideaal, laat Vijverberg weten. Ook de winterveldbonen worden momenteel bij Vijverberg gezaaid. 

Stalvoeren bij Robert Welhuis uit Wapse (Drenthe)
Maaien voor stalvoeren bij Welhuis(Drenthe)
Maaien voor stalvoeren bij Welhuis.
Grasmaaien bij Silvain Kusters in Guttecoven(Limburg).
Grasmaaien bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
Grasmaaien bij Van Nostrum in Sint-Oedenrode.
Opnieuw inzaaien van weidegraszode bij Sander Vijverberg uit Strijen(Zuid-Holland).
Winterveldbonen inzaaien bij Sander Vijverberg Strijen (Zuid-Holland)

 

Bij Robert Welhuis uit Wapse (Drenthe) heeft de 13 millimeter neerslag van vorige week ervoor gezorgd dat het eiwit in het gras waarschijnlijk een stuk hoger is dan normaal rond deze tijd van het jaar. Door het stalvoeren van dit gras, merkt Welhuis dat het ureum in de melk flink omhoog schiet naar een waarde van 22. Ondanks dat Welhuis al 1,5 kilo raap per koe minder voert. Hij vermoedt dat dit komt door de matige hoeveelheid neerslag dit seizoen. Dat er nu wél meer neerslag valt, zorgt ervoor dat de mineralisatie beter op gang komt door het vele bodemvocht.

Ook bij Frank Rooker uit Aartswoud (Noord-Holland) stijgt de ureum naar 22, ondanks dat ook hij ervoor heeft gekozen om 1,2 kilo soja minder te voeren. Hij is 2,5 week geleden begonnen met stalvoeren en begon op een ureum van 15. Dat liep al snel op. In Aartswoud is afgelopen week nog een grasmonster genomen van het verse gras. Hieronder zijn de uitslagen te zien. Uit de monsters blijkt dat ze niet veel van elkaar verschillen. Alleen het eiwit in Zeewolde laat het een beetje afweten. De koeien in Sint-Oedenrode bij Joost van Nostrum lopen nog buiten. Hij ziet echter geen toename van ureum, maar zegt wel dat de opname van de koeien minder is doordat zij grazen in het veld. 

Uitslagen najaarssnede
  Aartswoud  Guttecoven  Strijen  Zeewolde  Beerzerveld  Sint-Oedenrode      Wapse 
Droge stof  16 16 15 25 24 28 18
VEM 963 974 960 950 958 960 945
suiker 120 149 168 173 145 155 145
NDF 500 462 460 580 509 524 509
eiwit 186 194 204 96 170 133 172
Ruw as 99 99 107 52 90 81 103
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Manon van der Meer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox