LM

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

14 November 2022 - Manon van der Meer

De melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour zijn druk bezig met het voeren en oogsten van de voederbieten. Het voeren van de voederbieten is terug te zien in de melkproductie, zo blijkt uit hun ervaringen. De oogst is wisselend, maar blijkt bij enkele melkveehouders tegen te vallen.

Bij Hans Schoenmakers uit Udenhout (Noord-Brabant) worden elke twee weken 15 ton voederbieten van het land gehaald. Hiermee voert hij zijn koeien elke dag rond de 10 kilo voederbieten per koe per dag. Dit doet hij al twee maanden lang. Hiermee is het vetgehalte met 0,2% en zijn eiwitgehalte met 0,1 tot 0,15% gestegen. Wel zegt Schoenmakers dat dit niet volledig is te linken aan de voederbieten, omdat hij in deze periode ook nieuwe maïs is gaan voeren. Hoeveel ton Schoenmakers precies van het land haalt, weet hij nog niet. Hij vermoedt dat het sowieso boven de 100 ton per hectare moet zitten. De opbrengst valt hem alles mee, ondanks de droogte. De voederbieten worden vers gevoerd, nadat ze droog zijn gereinigd en versnipperd. 

Koeien genieten van de voerderbieten bij Hans Schoenmakers uit Udenhout

Ook bij Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) worden de voederbieten al vanaf half september gevoerd. Dit doen hij voor het vierde jaar op rij. Van Nostrum voert de koeien 12 kilo bieten per koe per dag, waarbij de gehaltes zijn gestegen van 3,65% naar 3,85% eiwit en van 4,6% naar 4,9% vet. In andere jaren geeft Van Nostrum aan dat het gehalte in de melk zelfs naar 5,15% vet was gestegen. De voederbieten worden vers gevoerd en gesneden in de mengvoerwagen. Deze periode is eenderde van de voederbieten geoogst. 

Droogte heeft impact
Bert Wissels uit Hengelo (Gelderland) heeft de voederbieten nog in de grond zitten. Ergens volgende week wordt het gehele perceel in één keer geoogst. Wissels verwacht een lage opbrengst door de droogte en de hoge onkruiddruk van dit jaar. Hierdoor rekent hij op een oogst van minder dan 100 ton per hectare. Dat terwijl hij in een goed jaar rustig 140 ton per hectare kan oogsten. Wissels verwacht dat met het voeren van de voederbieten de gehaltes in de melk naar 5% vet en 4% eiwit gaan. 

In Wapse (Drenthe) bij Robert Welhuis zitten de voederbieten ook nog de grond. Ook Welhuis verwacht ze ergens deze week te oogsten. Hij voert nu nog met maïs ingekuilde voederbieten van twee jaar geleden. Dit jaar gaat Welhuis, net als vorig jaar, de voederbieten vers versnipperd voeren. Zover hij nu kan zien, valt de veldopbrengst erg tegen. Zo zegt hij zelf: "dit wordt de slechtste oogst van de afgelopen tien jaar dat ik voederbieten teel". Dit komt door de droogte en warmte, het blad had het moeilijk met de hitte en droogte. Ook was er meer onkruid dit seizoen. Welhuis verwacht de voederbieten tot april vers te gaan voeren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Manon van der Meer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden