Perceel veldbonen van Bert Wissels
Perceel veldbonen van Bert Wissels
Resultaat van de geoogste veldbonen

Ruwvoertour Fotoreportage Veldboon

Veldbonen goed voor eiwit, maar mist net wat kilo's

31 Augustus 2021 - Folkert Flapper

Veldbonen zijn een prima toevoeging op het eiwit in het rantsoen van de melkkoeien. Daarom neemt de teelt in Nederland qua omvang ook toe, in 2020 is op een kleine 1.100 hectare veldbonen geteeld. Voor een optimaal rendement is het mooi als de opbrengst per hectare nog een zetje omhoog krijgt.

Op het bedrijf van Bert Wissels, melkveehouder in Hengelo (Gld.) en deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour, heeft vorige week de veldbonen geoogst met de combine. Met een opbrengst van rond de 5 ton per hectare is het een redelijk goede oogst geweest, geeft Wissels. De melkveehouder waardeert de veldboon om zijn eiwittoevoeging in het rantsoen, maar is wel kritisch op het rendement. "Om veldbonen grootschalig te kunnen verbouwen is het nodig dat de opbrengst per hectare omhoog gaat. Daarvoor is meer veredeling nodig." 

Het voordeel van de veldboon is dat maar weinig bemesting nodig is. Wissels heeft 20 kuub mest op het land gereden en verder geen kunstmest. Wel heeft de melkveehouder wat last gehad van ziektedruk, mede door de natte periode in het voorjaar. Daardoor had het gewas last van wortelrot, wat van invloed is geweest op de opbrengst. Op laag zand/leem is het gewas ook meer gevoelig voor rhizoctonia. Op kleigronden zijn de problemen hiermee een stuk minder erg, waarmee een opbrengst tot wel 7 ton kan worden gerealiseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden