Omzet stijgt 6 procent

Lemken profiteert van Britten en Fransen

5 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse machinebouwer Lemken kan de boeken voor 2013 wederom met goede cijfers afsluiten. Voor het derde jaar op rij boekt de machinebouwer uit Alpen een omzetstijging. Deze lag afgelopen jaar op 363 miljoen euro. Een stijging van 6 procent. Vooral Groot-Brittannië en Frankrijk zorgde voor veel export.

De stijging in omzet wordt iets gedrukt door de afsplitsing van Lemken en Stoll in Frankrijk. Wordt dit feit buiten beschouwing gelaten dan is de omzetstijging, met 10 procent, nog groter. De Nederlandse directeur Anthony van der Ley is dik tevreden met het resultaat. "Dankzij de goede inkomenssituatie bij boeren en loonbedrijven zijn afgelopen jaar meer machines verkocht. Dat is vooral voor thuisland Duitsland het geval."

Duitsland is goed voor ruim een kwart van de afzet. Frankrijk is het belangrijkste exportland voor Lemken en juist in dat land steeg de export met 20 procent gedurende 2013. In Groot-Brittannië werden de beste zaken gedaan. Daar steeg de export zelfs met 45 procent. En dat is gek, want de trekkerverkoop liep er juist flink terug. Rusland steeg licht, met 4 procent. Dat cijfer ligt in lijn met andere Oost-Europese landen. Het totale exportpercentage bleef wel gelijk, met 72 procent. Alleen de levering aan agrarische projecten liep wereldwijd terug.

Ondertussen zetten de machinebouwers hun peilen op andere werelddelen. In Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika is Lemken recent actief geworden. De eerste berichten zijn positief maar cijfers worden niet genoemd. Dit jaar kon Lemken ook de nieuwe Indiase fabriek in Nagpur en Chinese fabriek in Qingdao meenemen voor de omzetcijfers. Hier worden alleen machines geassembleerd.

Ook dichter bij huis werkt Lemken aan de productie. "Door te investeren in productietechnologie en logistiek is het aantal medewerkers in 2013 met 6 procent gestegen, tot 1.114", zegt Van der Ley. Aankomend jaar wil Lemken voor nog eens 10,8 miljoen euro investeren in productontwikkeling.

Voor de komende vijf jaar heeft het bedrijf een budget van 50 miljoen ingeruimd voor investeringen. Vooral de bestaande locatie in Alpen wordt hiermee aangepakt. Voor 2014 verwacht Van der Ley wederom een hoge omzet. "De productprijzen zijn wellicht iets gedaald maar nog steeds op een hoog niveau", meent hij. "Alle productgroepen lieten afgelopen jaar een stijging zien. Koploper is de productie van compact schijveneg. Voor aankomend jaar werkt Lemken hard aan hun precisiezaaimachine, die tijdens de Agritechnica werd voorgesteld aan het publiek."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Lemken
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden