T8 SmartTrax

New Holland levert T8 op rupsbanden

28 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Kortgeleden kondigde Case IH al aan dat hun Magnum-wieltrekkers vanaf 2015 ook op rupsbanden zijn te leveren. Al jaren oogst de fabrikant veel succes met zo’n systeem voor hun kniktrekkers, de Quadtrac. Ook New Holland slaat nu die weg in met de T8 SmartTrax. Die moet niet alleen de bodemdruk verlagen en trekkracht verhogen, maar is ook speciaal voor een rijpadensysteem bedoeld.

New Holland lanceerde de T8 SmartTrax deze week voor Noord-Amerika. In 2015 komt hij, net als de Case IH, op de markt. Wie denkt dat de fabrikant simpelweg twee van hun combine rupsen onder de trekker heeft gezet, heeft het mis. De trekker is op een aantal punten gewijzigd. Zo is de vooras veranderd en vooral steviger geworden. Ook de voorasvering is aangepast. Overigens zijn de rupsen zelf ook geveerd.

Een van de grote voordelen noemt New Holland de mogelijkheid om scherp te draaien op de kopakker. Wat precies het verschil is, is echter niet bekend. De rupsband loopt nagenoeg in het spoor van de voorwielen. Hierdoor heb je niet te maken met de grote ruggen die een rupstrekker met twee rupsbanden opgooit. Ook hou je altijd maximaal vermogen op de aandrijving, terwijl dat bij een conventionele rupstrekker niet het geval is. Dat is een grote bottleneck van het systeem.

Uiteraard is het belangrijkste punt van de SmartTrax zijn lagere bodemdruk. Vergelijk je de 24 inch (60 centimeter) brede rupsband met een 710/75R42 band dan is het contactoppervlak tot 64 procent groter, schrijft New Holland voor. Vergelijk je een 480/95R50 cultuurband met de 18 inch (45 cm) rups dan is dat 35 procent. In Noord-Amerika wordt namelijk vooral op boeren gemikt die met CTF (Controlled Traffic Farming) werken.

Wie met een rijpadensysteem werkt kan kiezen tussen zeven verschillende as afstanden. Deze variëren van 76 inch (1,90m) tot maximaal 152 inch (3,8m). De vier kleinste afstanden levert af fabriek. Ga je breder dan 3,4 meter, dan moet de dealer deze zelf monteren. Je kunt kiezen uit vier verschillende rupsbandbreedtes. Dit zijn 40, 45 en 60 centimeter. Heb je met zeer natte omstandigheden te maken, dan  kun je voor een verhoogd rijwerk kiezen. Deze is leverbaar met brandbreedtes van 60 of 75 centimeter. Op de standaard rupstrekkers van Challenger en John Deere is 90 centimeter ook een veel gebruikte maat. Helaas is die bij New Holland en Case nog niet leverbaar.

New Holland levert de SmartTrax optie volgend jaar af fabriek op hun nieuwe T8-serie trekkers. Om aan de Tier 4 Final emissie eisen te voldoen wordt de serie namelijk volgend jaar van een update voorzien. In Europa wachten we daar nog een jaartje langer mee. Zo is het huidige topmodel, de T8.420, straks de T8.435 met een nieuw maximaal vermogen van 435 pk. Verder is de enorme uitlaat zeer herkenbaar, voor de uitlaatgasbehandeling met AdBlue, en het vernieuwde cabinedak. Om de rupsen onder de cabine te laten passen moest New Holland ook de instap en dieseltank verbouwen. Op de hoeveelheid brandstof hoeft echter niet te worden ingeleverd.

Je kunt straks drie T8-trekkers op rupsen krijgen vanuit de fabriek. Dit zijn de T8.380, T8.410 en de T8.435. Deze hebben een respectievelijk maximumvermogen van 382, 409 en 435 pk. Voor Nederland lijkt de trekker misschien erg lomp, maar toch rijden er reeds een tiental exemplaren rond. Zeker met de komst van de Auto Command optie (CVT-transmissie) dit jaar is het lompe Amerikaanse karakter er een beetje af. Het vinden van de juiste banden is bij deze PK-klasse van +300 een steeds groter probleem. Rupsen kunnen dan een oplossing bieden. Zeker omdat de trekkers veelal worden gebruikt voor zware werkzaamheden als kilveren, ploegen of een grondbewerking met de zware cultivator.

Wie liever met een Case IH dan New Holland trekker werkt kan ook daar terecht. De fabrikant rust hun Magnum 340 en 380, met nominale vermogens van 340 of 380 pk, uit met wat hun de Rowtrac noemen. Deze zal eind dit jaar al wel in Europa te zien zijn, op de Eima show in Italië.

New Holland Smarttrax 2.jpg
Vanaf 2015 biedt New Holland 3 van hun T8 trekkers aan op rupsbanden, die SmartTrax wordt genoemd. Deze zijn affabriek gemonteerd. Ze staan op een afstand van minimaal 1,9 meter en tot maximaal 3,4 meter.
New Holland Smarttrax 4.jpg
De fabrikant deed iets meer dan alleen een rupsband monteren. Zo is de vooras veranderd en de trap en dieseltank verbouwd. De trekker is een Tier 4B model, herkenbaar aan het nieuwe cabinedak en de enorme uitlaat. Hij is ook in het rood leverbaar, als de Case IH Magnum 340 of 380 Rowtrac.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox