Boerenbusiness analyse

Weer aardappelalliantie Nederland en België

2 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

In het voorjaar van 2012 gaat er een kleine schok door de aardappelwereld. Als een donderslag bij heldere hemel kondigt de Belgische machinefabrikant AVR aan het Noorse Underhaug/TKS over te nemen. Dat verknoeit de relatie met partner Miedema grondig. Een jaar later volgt de overname van inschuurspecialist Climax. Miedema krijgt hiermee een flinke tegenslag te verwerken. Op 1 september kondigt de machinefabrikant uit Winsum echter een comeback aan. Met wederom een Nederlands-Belgische aardappelalliantie.

Het verhaal begint in april 2012. AVR kondigt - geheel onverwacht - aan de productie van de Noorse Underhaug pootmachines over te nemen. AVR is op dat moment de Belgische importeur voor Miedema-machines, waaronder eveneens aardappelpoters. Al snel wordt duidelijk dat de relatie met Miedema geen stand kan houden. Beide bedrijven gaan hun eigen weg. Anné uit Kieldrecht wordt de nieuwe importeur van Miedema voor België.

Het verhaal krijgt een klein jaar later vervolg. AVR kondigt aan machinefabrikant Climax over te nemen. Hiermee wordt het een echte ‘aardappel full liner’ op het gebied van mechanisatie. Ondertussen is Miedema een samenwerkingsverband gestart met fabrikant Struik, die Miedema voorziet van grondbewerkingsmachines (hakenfrezen) en loofklappers.  Voor de buitenlandse markt worden deze voorzien van een Miedema sausje. Ondertussen moeten de Nederlandse dealers een keuze maken welk merk zij gaan vertegenwoordigen. Miedema én AVR samen onder één dak is passé.

Het is vooral AVR die door de overnames en splitsing met Miedema vooruit lijkt te boeren. Miedema mist de broodnodige rooimachines in hun pakket. Vooral voor de buitenlandse markt, in met name Oost-Europa en Azië, is het belangrijk om een compleet pakket aan te kunnen bieden. Maar, ook in de Europese Unie zien boeren liever alles van één merk op hun erf. Dat maakt het onderhoud en de service een stuk gemakkelijker. Bovendien is het voor dealers veel gemakkelijker een compleet pakket van één fabrikant aan te bieden.

Dewulf en Miedema mogen zich dan afzonderlijk hebben ontwikkeld tot succesvolle ondernemingen binnen de agrosector, toch zijn er veel gelijkenissen. Miedema startte in 1940 als familiebedrijf. Dewulf volgde enkele jaren later in 1946. Na de Netagco-periode gaat Miedema verder onder de naam Miedema Holding Winsum B.V. met vier aandeelhouders. De grootste hiervan is de NOM, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. De andere drie aandeelhouders zijn bestuursleden van Miedema. Dewulf is nog steeds in familiehanden. Niet langer die van Dewulf, maar Decramer. Naast de hoofdvestiging in Roeselare (West-Vlaanderen) heeft Dewulf sinds 2008 een productielocatie in Roemenië. Miedema startte in 2012 met een locatie in Rusland onder de naam Kolnag. Naast Miedema zijn ook Trioliet en AVR hier eigenaar van.

Dewulf heeft een omzet van ongeveer 44 miljoen euro. 130 werknemers bouwen jaarlijks 300 machines, waarvan 80 procent wordt geëxporteerd. Bijna de helft van alle exportorders zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Met 21 procent zijn China en Rusland de belangrijkste marken buiten de EU. Miedema is iets kleiner en heeft een omzet van 25 miljoen. Er zijn 110 personen in dienst. Driekwart van alle machines zijn bestemd voor de export naar ruim 50 landen. Naast onze buurlanden gaat veel naar Rusland en Scandinavië. Ook heeft Miedema de laatste jaren hun activiteiten in Noord-Amerika flink uitgebreid.

Dewulf telt 15 dealers in Nederland. Bij Miedema zijn dat er iets meer. In totaal 21 bedrijven, waarvan sommige met meerdere vestigingen. Een aantal mechanisatiebedrijven heeft naast Miedema of Dewulf al andere ‘aardappelmerken’ in het programma. De komende tijd zal er dus een onvermijdelijke selectie gaan plaatsvinden, zoals AVR al eerder trachtte te bewerkstelligen. Echter, sommige dealers verkopen nog steeds zowel AVR als Miedema. In Friesland en Groningen verloopt de verkoop van Dewulf via APH Noord, waar dealer Mijno van Dijk de voorzitter van is. Hier zit Dewulf ook in, naast merken als Wifo (aardappelpoters), Baselier (frezen en loofklappers) en Bijlsma Hercules (in- en uitschuurtechniek) in het programma. Dat is nu tegenstrijdig met de Dewulf Groep. Op termijn zullen hier dus waarschijnlijk verschuivingen gaan plaatsvinden.

Voor tenminste één internationaal bedrijf heeft de overname ook gevolgen. De APH Group is vooral actief in Oost-Europa en Azië, maar ook in onder andere Zuid-Amerika en Noord-Afrika. Voor de APH Group wordt het lastig om een andere onafhankelijke rooierfabrikant te vinden. Die zijn dun gezaaid. Toch ziet Wytse Oosterbaan, directeur van de APH Group, het vooral als een kans: "Op dit moment blijven wij Dewulf machines leveren. Op termijn zal dit veranderen maar hoe weten we nog niet. We houden alle opties open. Overigens is APH maar voor een beperkt deel afhankelijk van rooimachines. Een groot deel van de omzet, van rond de 40 miljoen euro, valt in de beregening, opslaginstallaties en was- en verpakkings machines.

Het gevecht om een marktaandeel binnen de aardappeltechniekmarkt is vooral een wedstrijd tussen AVR, Miedema en Dewulf. Grimme blijft veruit de grootste producent. Afgelopen jaar behaalde het een omzet van 290 miljoen euro. Dat is flink meer dan de gecombineerde omzet van 69 miljoen bij Dewulf en Miedema. Onder Grimme vallen onder andere ook de merken Kleine, Asa-Lift en Spudnik. Het bedrijf heeft wereldwijd 2.300 werknemers in dienst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden