Nieuwe Rapid zaaimachine

Väderstad zaait tarwe met een tablet

6 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor seizoen 2015 past Väderstad hun populaire Rapid-zaaimachine op een aantal punten aan. Vorig jaar toonde de Zweedse fabrikant hoe hun precisiezaaimachine kan worden aangestuurd door een tablet (iPad). Ook voor het zaaien van granen kun je volgend jaar een tablet gaan gebruiken.

De Rapid wordt gestuurd door een iPad Air

Väderstad pakt eerst de mechanische drie en vier meter brede Rapid zaaimachine aan. Echter, alle modellen worden vanaf 2015 voorzien van een hydraulisch aangedreven doseerunit. Dit biedt een aantal grote voordelen. Zo kun je het doseersysteem met de iPad aansturen, de zaaizaadhoeveelheid via GPS wijzigen of de machine automatisch in- en uit laten schakelen.

Door het doseersysteem hydraulisch aan te drijven kun je gebruiken maken Väderstad’s E-Service, zoals de iPad besturing wordt genoemd. De fabrikant levert hiervoor een iPad Air met de machine mee, die je in de cabine in een speciale behuizing plaatst. Die behuizing beschikt over een aantal sneltoetsen. Wil je de zaaimachine afdraaien, dan neem je de iPad mee naar buiten om direct te zien wat een wijziging van het systeem doet. De tablet en zaaimachine communiceren met elkaar via wifi. Hiervoor beschikt de machine over zijn eigen netwerk. Een bijkomend voordeel is dat ook handleidingen via de iPad zijn op te zoeken en onderdelen te bestellen.

Omdat het toerental van de verdeelunit variabel is in te stellen kun je de afgiftehoeveelheid wijzigen. Handmatig, of automatisch via een taakkaart. Maak je gebruik van GPS, dan sluit de machine automatisch de toevoer van het zaad af wanneer je op de kopakker draait.

De mechanische Rapid zaaimachines worden, naast de elektronica, ook op het technisch vlak aangepakt. Een interessant detail is de hydraulisch instelbare druk van de na eg. Deze kun je handmatig wijzigen, om het zaad beter te bedekken, of dit automatisch laten uitvoeren wanneer je het einde van de werkgang nadert en gaat keren.


De grootste wijziging op alle Rapid-zaaimachine is zijn hydraulische aandrijving van de doseerunit. Dit maakt een variabele afgifte mogelijk en aansturing via de tablet.


Om de machine af te draaien gebruik je de meegeleverde iPad Air. Met een druk op de knop draai je het systeem af en kun je eventueel wijzigingen maken. Zo zie je direct wat dit voor gevolg heeft.


Väderstad levert standaard een iPad Air mee bij de machine wie voor het E-Service pakket kiest. In de cabine plaats je hem in een speciale beschermhoes met sneltoetsen. De tablet is naast de machinebediening te gebruiken om de handleiding te lezen en onderdelen te bestellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden