Scannen met speciale camera

Bruine frietjes bakken wordt verleden tijd

19 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Patat die bruin wordt tijdens het frituren is straks verleden tijd als we fabrikant Key Technology mogen geloven. Zij ontwikkelde namelijk een hyperspectraalcamera die kan detecteren wanneer een patatje teveel suikers bevat. Een sorteermachine kan die staafjes er vervolgens automatisch uitgooien. Een revolutie in patatland.

De fabrikant past het systeem toe op hun bestaande sorteermachine voor aardappelstaafjes. Daarvoor gebruikt het een techniek die Chemical Imaging Technology (CIT) wordt genoemd. Hierbij wordt van ieder patatje een foto genomen met een hyperspectraalcamera. Deze legt de chemische compositie van ieder aardappelstaafje vast en kan zo beoordelen of er een ophoping van elementen is. In dit geval zorgt suiker ervoor dat de patat te bruin bakt.

‘Versuikerde uiteinde’ of glazige uiteinde zorgen ervoor dat een frietje te bruin bakt. Dit komt omdat de suiker kristalliseert. Normaalgesproken komt dit pas aan het licht wanneer de afnemer zijn patat bakt. Door de sorteermachine met deze cameratechniek uit te rusten komt dat nu eerder aan het licht. Uniek volgens de fabrikant. Naast de chemische samenstelling detecteren andere camera’s ook groene staafjes en ander afval. De machine kan tot 7,4 ton per uur verwerken.

Bron: Potatopro


De hyperspectraalcamera met 'chemische afbeeldings techniek' wordt gemonteerd op een bestaande sorteermachine van Key Technology. De machine kan ruim 7 ton friet per uur verwerken.


Van ieder aardappelstaafje wordt een speciale foto gemaakt die de chemische compositie laat zien. Zo is te zien of het uiteinde van een frietje is 'versuikerd' (glazig). Dit is de oorzaak waarom de patat te bruin bakt. Dit is het gevolg van beschadigingen en blauw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
roteregflevoklei 19 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10860686/bruine-frietjes-bakken-wordt-verleden-tijd]bruine-frietjes-bakken-wordt-verleden-tijd[/url]
Dat is goed nieuws want de fabriek bakt ze nu wel erg bruin met hun te lage inkoopprijzen bij de boer dat is straks dus ook verleden tijd
erik 19 November 2014
hallo slimpie,

dit wordt tarra dus tel uit je winst
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden