Patat die bruin wordt tijdens het frituren is straks verleden tijd als we fabrikant Key Technology mogen geloven. Zij ontwikkelde namelijk een hyperspectraalcamera die kan detecteren wanneer een patatje teveel suikers bevat. Een sorteermachine kan die staafjes er vervolgens automatisch uitgooien. Een revolutie in patatland.
De fabrikant past het systeem toe op hun bestaande sorteermachine voor aardappelstaafjes. Daarvoor gebruikt het een techniek die Chemical Imaging Technology (CIT) wordt genoemd. Hierbij wordt van ieder patatje een foto genomen met een hyperspectraalcamera. Deze legt de chemische compositie van ieder aardappelstaafje vast en kan zo beoordelen of er een ophoping van elementen is. In dit geval zorgt suiker ervoor dat de patat te bruin bakt.
‘Versuikerde uiteinde’ of glazige uiteinde zorgen ervoor dat een frietje te bruin bakt. Dit komt omdat de suiker kristalliseert. Normaalgesproken komt dit pas aan het licht wanneer de afnemer zijn patat bakt. Door de sorteermachine met deze cameratechniek uit te rusten komt dat nu eerder aan het licht. Uniek volgens de fabrikant. Naast de chemische samenstelling detecteren andere camera’s ook groene staafjes en ander afval. De machine kan tot 7,4 ton per uur verwerken.
Bron: Potatopro
De hyperspectraalcamera met 'chemische afbeeldings techniek' wordt gemonteerd op een bestaande sorteermachine van Key Technology. De machine kan ruim 7 ton friet per uur verwerken.
Van ieder aardappelstaafje wordt een speciale foto gemaakt die de chemische compositie laat zien. Zo is te zien of het uiteinde van een frietje is 'versuikerd' (glazig). Dit is de oorzaak waarom de patat te bruin bakt. Dit is het gevolg van beschadigingen en blauw.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10860686/bruine-frietjes-bakken-wordt-verleden-tijd]bruine-frietjes-bakken-wordt-verleden-tijd[/url]