Koe op 3G netwerk

Met sensor komt afkalven niet als een verrassing

3 Februari 2015 - Niels van der Boom

Wie zijn koeien buiten heeft lopen, en ze daar ook laat kalven, kan er niet altijd bij zijn wanneer het zover is. Maar, ook wanneer de koe binnen staat is het wellicht handig te weten wanneer het zover is. Uit Ierland komt daarom de Moocall sensor. Dit robuuste apparaatje bind je vast aan de staart. Een uur voor het zover is krijg je een sms’je met daarin een waarschuwing.

243

euro

Kost één Moocall afkalf sensor

Volgens de makers van Moocall moest de sensor vooral heel erg simpel in het gebruik zijn. Hij kan alleen de geboorte van een kalf detecteren. Moocall is ongeveer zo groot als je hand en heeft een opvallend groene kleur. De binnenkant is met zachte noppen bekleed zodat het dier er geen last van heeft. Bind je hem op de juiste plaats vast aan de staart, dan kan het dier hem er niet afschuren verzekert de maker.

Gebruiksvriendelijkheid staat bovenaan bij Moocall. Bij het bestellen, dat doe je altijd online, geef je direct één of twee mobiele telefoonnummers door. Die worden vooraf in geprogrammeerd zodat de sensor meteen gebruiksklaar is. In de Moocall zit een sim kaart, die internationaal te gebruiken is.  De fabrikant gebruikt deze sim kaart ook om op afstand updates uit te voeren en live ondersteuning te bieden. Die service kost je normaal 123 euro per jaar, maar wordt momenteel een jaar lang gratis aangeboden.

Het versturen van sms’jes doet de sensor over het 3G netwerk. Omdat op het platteland niet overal en altijd dat signaal te ontvangen is zit er een m2m sim in. Zo kan de sim kaart snel switchen tussen verschillende netwerken om toch bereikbaar te zijn.

De fabrikant rekent voor dat per vijftig koeien één sensor volstaat. Daarmee zijn zes tot zeven koeien te monitoren per week. Omdat het afkalven soms sneller of langzamer loopt dan gemiddeld stuurt de sensor standaard een tweede waarschuwing. De Moocall werkt met een batterij die maximaal dertig dagen meegaat. Vervolgens moet je hem aan de lader leggen. Ook heeft hij een USB aansluiting.

Eén Moocall sensor kost 243 euro ex. BTW. Op iedere volgende sensor krijg je 15 procent korting. Voor een kudde van 150 dieren heb je drie sensoren nodig en bedragen de kosten dus 452 euro. Support is het eerste jaar gratis. Daarna betaal je jaarlijks 370 euro aan servicekosten. Moocall heeft (nog) geen dealer in Nederland. Hij is wel online te bestellen voor buitenlandse gebruikers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden