Overname Digi-Star

Topcon wil alle machines op internet aansluiten

24 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

GPS specialist Topcon maakte op 23 maart bekend het Amerikaanse bedrijf Digi-Star volledig over te zullen nemen. Dit bedrijf specialiseert zich in weegsystemen en sensorentechniek voor de agrarische sector. Beide bedrijven hadden al langer een samenwerkingsverband en ontwikkelde diverse nieuwe producten. Dat gebeurt straks volledig onder de hoede van Topcon.

Topcon wil alle machines op het agrarisch bedrijf aansluiten op het internet

Een beetje bijzonder is dat beide bedrijven een Amerikaanse grondslag hebben maar zich ook in Nederland bevinden. Het hoofdkantoor van Topcon Positioning Group bevindt zich in Capelle a/d IJssel. Digi-Star huist in Californië, maar heeft ook vestigingen in Groot-Brittannië en Nederland. Beide fabrikanten zijn goede bekende binnen de agrarische sector. Topcon is al lang actief binnen de GPS wereld. In het verleden vooral binnen de grondverzetsector. Dankzij een ‘strategisch samenwerkingsverband’ met Agco levert het alle GPS-systemen voor Fendt, Massey Ferguson, Valtra en Challenger. Maar, ook is het de hofleverancier van Deutz-Fahr. Daar heet hun GPS-systeem Agrosky.

Bijzonder is de reden die Topcon’s directeur – Ray O’Connor – noemt voor de overname. Het bedrijf is bijzonder enthousiast over het ‘Internet of Things’ (IoT). Vrij vertaald; het internet der dingen. Hiermee wordt bedoeld dat ieder apparaat in de toekomst in verbinding staat met het internet en daardoor slimmer wordt. Zo ook op het agrarische bedrijf, waar een internetverbinding op je trekker, machine, bewaarcomputer of melkrobot steeds vaker gemeengoed is.

Automatische weegsystemen zijn de spil van Digi-Star. Maar, ook software en sensoren voor gewassen en voer nemen een belangrijke plek in. Het bedrijf geniet veel klandizie binnen de veehouderij en graansector, wat het voor Topcon interessanter maakt. ‘Beide bedrijven werken al langer samen voor de ontwikkeling van elektronica, sensoren en bedieningsschermen’, vertelt Digi-Star’s directeur, Mac Moore. ‘Door samen te gaan kan het productaanbod verder worden uitgebreid. Daar heeft de klant voordeel bij.’ Digi-Star nam in 2012 het Engelse RDS Technology over. Dit bedrijf is vooral bekend om zijn bedieningscomputers.

Het overnamenieuws volgt vier maanden nadat Topcon het Duitse Wachendorff Elektronik overnam. Dat zegt je waarschijnlijk niet veel, maar dit bedrijf bouwt de terminals voor Agco. Die van de Fendt Vario of Massey Ferguson Dyna-VT bijvoorbeeld. Met de twee overnames is Topcon qua werknemers gegroeid van 600 naar 2.000. Bij Digi-Star werken ongeveer 220 personen. De helft in de Verenigde Staten en de andere helft in Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden