Investeerders staan in de rij

Vissen in andermans data om teelt te verbeteren

20 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Naast drones is big data het toverwoord binnen de agrarische sector. Maar, wat kun je ermee? Een Amerikaans bedrijf – Farmers Business Network – ziet flink wat mogelijkheden. FBN verzamelt big data van boeren en gooit deze op één grote digitale hoop. Vervolgens kun je daar als dataleverancier weer kennis uit putten en jouw bedrijfsresultaten met die van een ander vergelijken. Recent heeft FBN 15 miljoen dollar aan financiering binnen weten te slepen.

FBN sleept 15 miljoen dollar binnen voor hun big data systeem

Via Google Ventures heeft FBN inmiddels een aantal investeerders gevonden om geld in hun programma te steken. Het gaat om een bedrag van 15 miljoen dollar (14,3 miljoen euro). In totaal heeft het bedrijf inmiddels 28 miljoen dollar (26,7 miljoen euro) opgehaald.

Volgens Charles Baron - een van de oprichters van FBN - zijn telers vooral afhankelijk van proeven, gehouden door universiteiten, of toeleveranciers. Die zijn niet representatief voor de praktijk, of niet onafhankelijk. Door data van collega-telers te verzamelen wil Baron de teler nuttige informatie verschaffen.

FBN heeft sinds november vorig jaar data van 2,8 miljoen hectare verzameld, verdeeld over 17 verschillende Amerikaanse staten. De hoeveelheid data groeit met 30 procent per maand. De gegevens beslaan in totaal 500 verschillende rassen van 16 gewassen.

FBN verzamelt alle data die op het agrarisch bedrijf wordt gegenereerd. Grondmonsters, gewasscans, taakkaarten van het zaaien, opbrengstkaarten en meer. Deze worden door het bedrijf gecheckt en omgezet in bruikbare data. Ook weersgegevens worden toegevoegd.

Als deelnemer krijg je op een online dashboard te zien hoe jouw gegevens zich verhouden tegenover die van andere bedrijven in de database. Heeft jouw rassenkeuze geleidt tot de beste gemiddelde opbrengst, of zijn er andere rassen die het op dezelfde grond beter deden.

De kosten zijn helder. Je betaalt 500 dollar (478 euro) voor een jaarabonnement. Je kunt dan onbeperkt data uploaden en gebruiken. Naast de PC is er een app om gegevens op te bekijken. Of je nu 100 of 10.000 hectare bewerkt maakt voor de kosten niet uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

big data
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden