Verkoop zakt 15 procent

Franse trekkermarkt zet verdere daling in

20 Mei 2015

De markt voor trekkers en landbouwmachines in Frankrijk kende in 2014 een absoluut dieptepunt. Na enkele goede jaren besloten boeren om – na een natte zomer met lage prijzen – niet te investeren in nieuw ijzer. Europa’s grootste machinemarkt kelderde daarom flink. 2015 heeft er vooralsnog geen verbetering in die stemming kunnen brengen. In de eerste vier maanden van dit jaar is de trekkerverkoop met ruim 15 procent gedaald.

15,1

procent

daalde de trekkerverkoop in Frankrijk tot mei

Tot en met april van dit jaar noteert Axema, de Franse brancheorganisatie voor mechanisatiebedrijven, een daling van 15,1 procent in de verkoop van landbouwtractoren ten opzichte van 2014. De verkoop van smalspoortrekkers liet vorig jaar nog een lichte stijging zien, maar de verkoop is nu met 5,6 procent gedaald. Bij compacttrekkers is dat 2,2 procent.

Gemiddeld - over alle trekker types - is de verkoop met 12 procent gedaald in vier maanden tijd. De markt voor landbouwtrekkers is het grootste. Hier vallen  ook de grootste klappen. In april daalde de verkoop alleen al met 14,9 procent. De smalspoorsector noteert met 12,8 procent de enige plus tijdens april.

Axema verwacht dat de verkoop over heel 2015 met 11 procent zal dalen. Vorig jaar was dat 14,7 procent. De gehele trekkermarkt is dit jaar naar verwachting alsnog goed voor 5 miljard euro omzet. In 2014 was dat 5,6 miljard euro. In totaal werden vorig jaar 28.358 nieuwe landbouwtrekkers verkocht. Ruim 9.000 minder dan in 2013. Daarmee kwam Duitsland - met 34.722 stuks - op nummer één in Europa qua trekkerverkoop.

Regenradar
Powered by Agroweer
Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Achtergrond Aardappelen

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Nieuws Melk

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief