10 procent krimp verwacht

Machinemarkt wereldwijd voorlopig verzadigd

19 Juni 2015

De wereldwijde omzet van machinefabrikanten in 2014 komt, volgens de Duitse brancheorganisatie VDMA, uit op 102 miljard euro. Daarmee heeft de branche het recordniveau van 105 miljard uit 2013 aardig weten te evenaren. Voor dit jaar verwacht directeur Bernd Scherer echter een daling van zo’n 10 procent, tot 90 miljard euro.

10

procent

daling in omzet is de verwachting voor 2015

Ondanks dat machinefabrikanten wereldwijd minder machines afzetten mogen ze nog steeds tevreden zijn met het resultaat. Het tienjarig gemiddelde ligt namelijk nog lager. Het verwachtte niveau van 2015 ligt gelijk op die van 2011. Volgens Scherer is de boom van de laatste drie jaar wel afgelopen, ondanks dat ook nieuwe markten zich aandienen.

De grootste reden waarom de omzet terugloopt is dat bedrijven in Europa en Amerika minder machines afnemen. Deze twee continenten zijn goed voor 55 procent van alle afzet wereldwijd. De huidige orderportefeuille van fabrikanten voor deze landen is dan ook klein, weet VDMA. Eén op de twee West-Europese en Noord-Amerikaanse fabrikanten is momenteel ontevreden met de vooruitzichten.

Eén op de twee fabrikanten is ontevreden over de toekomst

Als gevolg van een verzadigde markt is in de eerdergenoemde twee regio’s de verkoop van nieuwe machines tot 20 procent gedaald. Omdat de laatste drie jaar flink is geïnvesteerd zal deze trend naar verwachting continueren. In Zuid Amerika en Oost Europa is de machinehandel op het moment eveneens zwak. Echter, dit is vooral aan het politieke klimaat te wijten. Zo maken importrestricties het voor fabrikanten moeilijk om oogstmachines Rusland in te voeren. Groei zit er dit jaar in de markten in Japan, Turkije en China.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief