Leverbaar op 4 machines

Claas zet groot in op besturing via tablet

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Naast een aantal nieuwe machines voor de ruwvoerwinning introduceerde Claas recent ook een nieuwe app. Geen enkele fabrikant lijkt anno 2015 nog zonder te kunnen. Een vinding die we alleen maar toejuichen. Drie jaar geleden ontwikkelde Claas al de Isobus app. Op de Sima ontving de fabrikant daar een gouden medaille voor. Vanaf 2016 kun je geen trekker maar wel vier machines via je iPad aansturen.

Via de iPad app kun je persen, dubbeldoel-wagens, harken en maaiers aansturen

De app die Claas op de Sima show van 2013 liet zien was vooral als proefballon bedoeld om te zien of er genoeg interesse was. Eerder al werd dat ook met een trekker app geprobeerd. Dat bleek inderdaad zo te zijn en, na drie jaar wachten staat vanaf 2016 de Easy on board app van Claas in de optielijst. Of liever gezegd, in de app store.

Volgens de fabrikant is het systeem helemaal klaar om in de praktijk toegepast te gaan worden. Bijzonder is dat Claas wel gebruik blijft maken van Isobus voor de app. De gegevens die de machine ‘uitzendt’ worden in de trekker vertaald en naar de tablet gestuurd. Groot voordeel van de tablet is uiteraard zijn relatief lage aanschafprijs – ten opzichte van een terminal – en het feit dat hij mobiel en multifunctioneel is. Inmiddels zijn tablets ook bij boeren ingeburgerd, meent Claas, waardoor de tijd er nu rijp voor is.

Om machines aan te kunnen sturen heeft Claas de Easy on Board app ontwikkeld. Die is echter nog niet in de app store terug te vinden. Naast dit stukje gratis software heb je wat hardware nodig. Uiteraard een tablet. Op dit moment is alleen de iPad van Apple geschikt, met software versie iOS 8 of hoger.

Naast een iPad heb je een aantal kabeltjes nodig. De trekker en machine zijn met elkaar verbonden via een standaard Isobus kabel. Via een WLAN verbinding ‘praat’ de machine met de tablet. Hiervoor is een WLAN adapter nodig die Claas CWI (Claas Wireless Interface) noemt. Deze kabel is verbonden tussen de Isobus stekker in de cabine en de adapter. Ook omdat daar stroom voor nodig is.

Claas biedt een Easy pakket aan met app, adapter en een beugel om de tablet te monteren. Daarmee is de tablet iets gemakkelijker vast te houden. Twee beugels beschermen het scherm een beetje, maar het maakt niet gebruik van een speciale behuizing met knoppen zoals Väderstad dat doet. Dat maakt hem potentieel gevoeliger voor stof.

Vanaf volgend jaar kun je Easy on board gaan gebruiker. Om te beginnen op de Rollant en Uniwrap pers- en perswikkelcombinaties, Cargos dubbeldoelwagens, Liner harken en Disco maaiders. Echter, niet alle modellen zijn geschikt. Het gaat vaak om de grootste en luxe modellen.


Om een Claas machine via de iPad aan te sturen heb je - uiteraard naast een iPad met iOS 8 - het Easy pakket nodig. Daarin zitten de app, een tablethouder en de nodige kabels met adapter om het Isobus signaal naar de app te vertalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden