Geen invoertarieven meer

Handelsverdrag brengt prijs elektronica omlaag

20 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Al in 2002 startte de Wereld Handelsorganisatie (WHO) met onderhandelingen om de Information Technology Agreement uit te breiden. Dit houdt in het afschaffen van invoertarieven op elektronica. Sinds 1996 is dat het geval, maar de groep producten waar het voor geld is sterk verouderd. Straks gelden die regels ook voor apparaten als smartphones en tablets. Dat vertelt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie, tegen BNR Nieuwsradio.

Door het afschaffen van importtarieven wordt elektronica uit de VS en China goedkoper

Leest u dit verhaal via de Boerenbusiness app of heeft u nog geen smartphone of tablet? Wanneer dat laatste het geval is kunt u straks voor (iets) minder geld een nieuw apparaat aanschaffen. In totaal zijn 54 landen overeengekomen om de invoertarieven op 200 producten af te schaffen. Daaronder smartphones, tablets en andere elektronische hardware. Goed voor een vijfde van de totale waarde van de wereldhandel. Het oude verdrag vertegenwoordige een waarde van 4 biljoen dollar. Daar komt nu één triljoen bij.

Veel over het nieuwe verdrag is nog niet bekend. Het nieuws kwam naar buiten door een tweet van de WHO president Roberto Azevedo. Het voordeel voor elektronica uit Europa blijft beperkt. Een klein financieel voordeel is straks voor de consument te merken voor goederen uit de VS en Azië. Hoeveel precies moet de toekomst uitwijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden