Omzet daalt 9 procent

Duitse trekkerbouwers weten verlies te beperken

4 Augustus 2015

Ondanks dat de Duitse trekkerfabrikanten minder trekkers en machines hebben gebouwd heeft de stemming geen dieptepunt breikt. Het verlies over zes maanden bleef beperkt. Cijfers van het eerste kwartaal lieten een fikse daling zien maar, in het tweede kwartaal zijn de rode getallen beperkt gebleven. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VDMA Landtechnik.

9,1

procent

minder omzet in de eerste helft van 2015

In totaal is de omzet van trekker- en machineverkopen in Duitsland met 9,1 procent afgenomen over de eerste helft van 2015. De omzet daalde van 4,54 miljard euro naar 4,12 miljard euro. De omzet bij tractoren is het sterkst gedaald met 10,4 procent. Die van machines nam met 8,1 procent af.

‘Ondanks de daling vallen de cijfers iets gunstiger uit dan eerst werd verwacht’, laat VDMA voorzitter Bernd Scherer weten. ‘De terugval is niet zo groot als een eerdere prognose aangaf. In het eerste kwartaal daalde de omzet met 14 procent. Echter, met 4 procent bleef dat in het twee kwartaal beperkt.’

De export is goed voor afname van 70 procent van alle in Duitsland geproduceerde trekkers en machines. Die liep tijdens het eerste half jaar met 10 procent terug. Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië zijn zeer belangrijk voor de Duitsers. Echter, alle drie namen minder af. Vorig jaar was dat al het geval, maar dit jaar is de daling gecontinueerd.

De Russische markt is een flinke domper voor alle fabrikanten. 35 procent minder trekkers en machines gingen naar het oosten. Qua export zijn Polen en Italië een klein lichtpuntje voor de industrie. In Duitsland zelf nam de omzet met 7 procent af.

VDMA schat in dat de totale omzet dit jaar op 6,9 miljard euro uitkomt. Dat zou een terugval van 10 procent betekenen, ten opzichte van 2014.

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief