Wens rapport Rabobank

U moet slimmer worden voor meer voedsel

16 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De agrarische bedrijven en de agribusiness moeten wereldwijd slimmer worden om de wereld te voeden in het jaar 2025. Hiervoor moet de productie, beschikbaarheid en toegang tot voedsel de komende tien jaar duidelijk omhoog om te voorzien in de vraag van de grotere en steeds meer verstedelijkte wereldbevolking. Zo oordeelt Rabobank in een rapport die donderdag is gepresenteerd op de World Expo in Milaan, zo meldt de bank.

Tegen een achtergrond van een ongelijke verdeling van groei en de prijzen van agrarische producten moet iedereen die werkt in de agrarische sector de kansen die data en technologie bieden met beide handen aangrijpen, aldus de bank. 'Een slimmer voedselsysteem is productiever, winstgevender en zorgt voor minder verspilling,' zegt Fred van Heyningen, Global Head Food and Agri Banking bij Rabobank, in de verklaring. 'Een dergelijk systeem combineert technologie en data om zowel de wijze waarop als het tempo waarin beslissingen worden gemaakt te veranderen. Ook optimaliseert het systeem het gebruik van grondstoffen om voedsel te produceren en leveren dat consumenten nodig hebben en waar ze het nodig hebben.'

Een slimmer voedselsysteem kan een stijging in de productiviteit van 5 procent opleveren

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties verwacht tegen 2025 een toename van 30 procent in de dagelijkse vraag naar voedsel wereldwijd. Onderzoek wijst uit dat dit niet haalbaar is door op de huidige wijze verder te gaan, aldus Rabobank. Door het combineren van technologie, big data en geavanceerdere algoritmes kunnen betere resultaten worden bereikt. Rabobank gelooft dat een slimmer voedselsysteem een stijging in de productiviteit van minstens 5 procent kan opleveren in de diverse subsectoren, schakels in de keten en regio's.

Justin Sherrard uit, Global Strategist bij Rabobank, zegt: 'Het succes hang af van de vernieuwende ideeën waar investeerders een kans in zien. Het goede nieuws is dat de beweging richting een slimmer systeem al gaande is.' Voorbeelden volgens de bank waarmee concrete stappen naar de productie van de toekomst kan worden gezet  zijn: drones, big data, de productie van pluimveevlees en slimme irrigatie.

Drones kunnen vee en gewassen monitoren en stimuleren en groei op grasland te meten. Big data kan boeren helpen hun oogst te vergroten en kosten te besparen via onder andere weerinformatie, analyses en bodemobservatie.Vleesverwerkers kunnen de prestatie van pluimveehouders observeren en daarmee advies geven over verbeterpotentieel in productiviteit en dierenwelzijn. Een toenemende controle over pluimveebroederij, -productie, en -verwerking kan de productiviteit en winstgevendheid doen stijgen met 5 procent, aldus Rabobank. GPS en plant- en bodemsensoren helpen besproeiingssystemen aan realtime data om zo het toedienen van water en meststoffen te optimaliseren. 

Hoewel de technlogie om een slimmer voedselsysteem te bouwen reeds bestaat, waarschuwt Rabobank dat het zeker niet vanzelfsprekend is. Zo moet de toeleveringsketen worden versterkt, want slimme voedselsystemen hebben kopers en leveranciers nodig om nieuwe investeringen. Nieuwe methodes en technologieën brengen nieuwe risico's en kansen met zich mee, waardoor begrip en draagvlak van investeerders en toezichthouders noodzakelijk is. En er moet maatschappelijk acceptatie zijn.

'Consumenten maken zich zorgen over genetische modificatie en klonen, over privacy van data, voedselverspilling en voeding. Deze zorgen moeten worden weggenomen en er moet rekening mee worden gehouden in het veranderproces', aldus Rabobank. De bank verwacht dat de instroom van nieuwe deals in slimmere voedselsystemen dit jaar verdubbeld tot 4,2 miljard dollar ten opzichte van vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan 16 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10866289/U-moet-slimmer-worden-voor-meer-voedsel]U moet slimmer worden voor meer voedsel[/url]
Ze zweven daar in Utrecht maar een eind weg. Vliegen liever met drones om data te verzamelen; IT blijkt steeds weer onbetrouwbaar en beperkt bruikbaar. Het 'oog van de meester' gaat letterlijk voor de akkerbouwer op.

Vakmanschap staat voorop, maar dat is voor economen een onbekend begrip, juist omdat economen praten over andere vakgebieden (producten) waar ze zelf niet veel ervaring mee hebben. Dan is vakmanschap maar lastig. Kun je geen economencijfers op plakken.
Als je het over Afrikaanse landbouw hebt praat je niet over 5% opbrengststijging. 50 % is vaak mogelijk. De economen (bankers) zijn de killers van de Afrikaanse (en elders) landbouw. 25% rente, effectief 15% rente. Daarop kun je toch niet investeren? Laat de betweters zelf hun Augeasstallen reinigen.
Jan 16 Oktober 2015
Op naar voedselbossen.
Jan 16 Oktober 2015
Op naar voedselbossen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Nieuws Economie

Rabobank boekt fors meer winst door hogere rente

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox