Handleiding in app vorm

Geheugensteuntje van Claas bij combine afstellen

5 Juli 2016 - Niels van der Boom

Nieuw is het niet, handig misschien wel. De Cemos Advisor app van Claas. Simpel gezegd een app die je tips geeft over wat de ideale instellingen van je (Claas) maaidorser zijn. Dat scheelt weer bladeren in het instructieboek. De app is opgezet zoals je van een Duitse app mag verwachten.

De Cemos Advisor app heeft in het voorkeuze menu uiteraard alleen modellen van Claas staan. De Avero, Tucano en Lexion. Maar, heeft jouw merk combine een soortgelijk dorssysteem dan kom je al een heel eind.

De app is logisch opgebouwd met weinig poespas

De app is zeer logisch opgebouwd en kent weinig poespas. Geen plaatjes, filmpjes of animaties waardoor hij snel draait en je gemakkelijk door de instellingen kunt bladeren. Na keuze van de combine – die hij niet opslaat – kun je een aantal instellingen invoeren. Het gewas dat je oogst, de maaibordbreedte en of je het stro hakselt of niet. Dat laatste is alleen van belang om te kunnen vertellen waar je de verliezen moet zoeken.

De Cemos app kent een lijstje met vooraf ingevoerde problemen. Bijvoorbeeld teveel retour of teveel korte stukjes stro in de graantank. Je krijgt tips over het aanpassen van de instellingen om het probleem te verhelpen, naast de standaardinstellingen. Echt handig is de mogelijkheid om de instelling op te slaan wanneer het effectief is gebleken. Je kunt het dan later als geheugensteuntje gebruiken. Voor de beeldvorming kun je invullen hoeveel beoogd verlies je wil hebben en hoeveel er daadwerkelijk ligt. De app rekent het direct om in kilo’s per hectare. Zo ligt er bij tien korrels onder de hand ‘slechts’ het zaaizaad (150 kg) op de grond, terwijl dat in de praktijk vaak al teveel wordt geacht.

Sinds 1 juli kun je de app gratis downloaden in de App store van Apple of Google Play store van Android. De taal is standaard Engels en niet aan te passen. De gebruikte symbolen komen echter overeen met de machine. Kies je het juiste dorssysteem, dan kun je ook voor oudere machines of andere modellen een indicatie krijgen van mogelijke probleemoplossingen. Tijdens onze test draaide de app vlekkeloos op een iPhone 6. Omdat hij logisch en eenvoudig is opgebouwd maak je jezelf snel wegwijs en neemt het geheel weinig ruimte in beslag.


De app ondersteunt drie type maaidorsers: De Avero, Tucano en Lexion. Onderling kun je nog kiezen tussen de dorssytemen APS, schudders, één of twee rotors.


De app heeft de standaard instellingen voorgeprogrammeerd, die je ook in de handleiding of boordcomputer vind.


Je kunt zelf gegevens invoeren voor het bepalen van verliezen.


De app kent een beknopte handleiding voor veel voorkomende problemen. Alles in het Engels.


Simpel en effectief wordt aangegeven wat de oplossing kan zijn. Druk je op Apply dan voegt hij hem toe aan de standaard instellingen. Die kun je apart opslaan en altijd weer oproepen of resetten. Handig!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden