Datacenter verdubbeld

Microsoft blijft uitbreiden op landbouwgrond

1 Augustus 2016 - 1 reactie

Techgigant Microsoft heeft wederom een uitbreiding aangekondigd. Het is voornemens twee extra datacenters te bouwen. Zijn beide gebouwen straks gereed, dan heeft het Amerikaanse bedrijf ruim 11 hectare aan serverruimte op Agriport A7. In totaal heeft het 37 hectare in eigendom.

Kort na elkaar bouwde Microsoft twee datacenters in Middenmeer op Agriport A7. Daarvoor heeft het 37 hectare grond van de gemeente Middenmeer gekocht. Grond die eigenlijk een agrarische bestemming heeft echter, de gemeente wil het bestemmingsplan graag aanpassen zodat de Amerikanen er toch kunnen bouwen. Een doorn in het oog van agrarische bedrijven er omheen.

37

hectare

grond bezit Microsoft op het terrein

De vier datacenters van Microsoft hebben gezamenlijk een oppervlakte van 11,23 hectare. Ze worden allemaal gebruikt voor de cloud servers van het bedrijf. Daarmee is de plek een internetknooppunt voor Europa. Om die reden willen de gemeente en provincie de vestiging dan ook alleen maar aanmoedigen. Het zou veel werkgelegenheid opleveren en ook bij de bouw zijn veel Nederlandse bedrijven betrokken. In hoeverre lokale ondernemers profijt hebben wordt echter sterk in twijfel getroffen. Microsoft huurt veel Engelsen en Ieren in en wil niet bekend maken hoeveel Nederlandse werknemers het in dienst heeft.

Agriport A7 is voor het grootste gedeelte bedoeld als vestigingsplaats voor de glastuinbouw. Microsoft werk samen met deze bedrijven. De energie die wordt opgewekt door de kassen gebruikt het bedrijf en de warmte uit de datacenters van Microsoft wordt weer in de kassen gebruikt.

Agrarische bedrijven in de regio hebben bezwaar ingediend maar zonder veel succes. Zij zijn bang dat meer softwarebedrijven zullen volgen. In totaal zou bij wijziging van het bestemmingsplan, door gemeente Hollands Kroon, zeventig hectare beschikbaar zijn voor de bouw van techbedrijven. De grond wordt tien jaar lang gereserveerd voor Microsoft. Hebben die geen interesse, dan gaat het naar de glastuinbouw.

Microsoft is niet het enige bedrijf met datacenters in Nederland. Zo heeft Google in de Eemshaven ook een datacenter. Eveneens voor clouddiensten. Lange tijd werd gespeculeerd dat ook Apple Nederland aan wilde doen maar, uiteindelijk werden Ierland en Denemarken uitgekozen.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
agriklootje 1 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10870946/Microsoft-blijft-uitbreiden-op-landbouwgrond]Microsoft blijft uitbreiden op landbouwgrond[/url]
De boeren die verplaatst zijn heb ik nooit horen mopperen, en de klager was er maar één. Artikel is erg éénzijdig
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws FrieslandCampina

Noord-Hollandse boeren gezocht voor keurkazen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief