Monitoring temperatuur

Zelfs een baal hooi blijkt digitaal benaderbaar

19 September 2016

Een baal kuilgras of hooi die in verbinding staat met een app op je smartphone. Waarschijnlijk denkt u dat het om een grap gaat. Maar, het systeem van Fransman Guillaume Benoit is zeker geen grap. Alle balen hooi in zijn schuur zijn ‘connected’ zodat hij ze in de gaten kan houden.

In 2001 zag de Franse veefokker Benoit zijn schuur met hooi in vlammen op gaan als gevolg van hooibroei. Dat moet anders, zo dacht hij. Inmiddels maakt hij gebruikt van het Haytech systeem, waarbij de balen zelf waarschuwen wanneer oververhitting dreigt. Fabrikant is het Finse Quanturi.

25

procent

van alle boerderijbranden wordt door hooibroei veroorzaakt

Quanturi oordeelt dat jaarlijks 10.000 agrarische bedrijven wereldwijd te maken hebben met brand. In een kwart van de gevallen wordt dit veroorzaakt door hooibroei. Dat levert een enorm verlies op. Niet alleen omdat je zonder voer zit, maar ook omdat de schuur en apparatuur vaak mee in vlammen op gaan.

Haytech werkt met behulp van sensoren die je in iedere baal prikt. Zie het als een soort oversize golftee (afslagpinnetje). In de pin zit een sensor die constant de temperatuur volgt. Stijgt die noemenswaardig, dan verstuurt hij een melding naar je smartphone. Daarbij wordt ook de exacte locatie van de broei in de schuur weergegeven. Wat de kosten van een sensor zijn en het complete systeem maakt het bedrijf nog niet bekend, omdat het zich nog steeds in de ontwikkelfase bevindt.

Volgens Quanturi is het voordeel tweeledig. Naast preventiesysteem geeft het je namelijk ook een idee van de productkwaliteit. Voor fokkers of maneges van vitaal belang. Blijkt de hooikwaliteit niet geweldig, te zien aan een stijgende temperatuur, dan kun je actie ondernemen en die balen direct opvoeren.

Overigens is het volgens de fabrikant niet nodig om alle balen in de schuur vol te prikken met sensoren. Treed na twee weken geen temperatuurverhoging op, dan is de kans klein dat je met broei te maken krijgt. Je hoeft daarom geen honderden of duizenden sensoren aan te schaffen maar kunt ze steeds wisselen. Met het systeem won de fabrikant de Innov Space award op de recent gehouden Innov-Agri show in Frankrijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief