Illegale doorverkoop

Pon fraudeerde voor 75 miljoen met Cat onderdelen

5 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Familiebedrijf Pon, bekend van Volkswagen en exclusief importeur van Caterpillar wordt beticht van fraude. Daarover schrijft het Financieel Dagblad. In totaal is voor 75 miljoen euro aan onderdelen buiten de boekhouding om verhandeld.

Personeel van Pon heeft een boekje opengedaan over jarenlange fraude bij het bedrijf. Onder andere het verkopen van Caterpillar onderdelen – ter waarde van 75 miljoen euro – via tussenpersonen. Hiervoor is valsheid in geschrifte gepleegd en tegen de regels van Pon en Caterpillar in gehandeld, concludeert het FD na eigen onderzoek te hebben gehouden.

75

miljoen euro

aan onderdelen is mee gefraudeerd

Pon is een van ’s werelds grootste Caterpillar dealers met de begeerde 'platinum' status. De verkoop van machines, motoren en onderdelen is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Caterpillar gaf zelf geen commentaar in de krant. Volgens het personeel heeft Pon samen met tussenhandelen dik aan illegale onderdelenvoorziening verdiend, waar vervolgens Ferrari’s, badkamers en Dakarralley-reisjes van werden betaald.

De fraudezaak kwam aan het licht nadat het FD vertrouwelijke stukken onder handen kreeg met onder andere onderzoeken van detectivebureaus en een tussenvonnis van de Rotterdamse rechtbank. De advocaat van Pon, Vincent Pool, heeft het in de stukken over een fraudezaak waarin het bedrijf zich als slachtoffer ziet. Ook tussenhandelaar Inter SP Trading uit Barendrecht ziet zich als slachtoffer. Met dit bedrijf (ISP) heeft Pon samengewerkt in de onderdelenhandel.

ISP verkocht Caterpillar onderdelen door naar landen als Spanje en Italië, waar ze meer opbrachten dan in Nederland. Die doorverkoop is in strijd met regels van de Amerikaanse fabrikant. Pon liet de doorverkoop plaatsvinden omdat het de extra omzet goed kon gebruiken. De waarde van deze doorverkoop wordt door een Pon-medewerker op 75 miljoen euro geraamd. Na een twist over onjuiste facturen van Pon deed de importeur aangifte van fraude – ter waarde van 1,5 miljoen –, gevolgd door een tweede aangifte in september 2015. Volgens een accountmanager van Pon waren alle leidinggevende echter op de hoogte van het creatieve boekhouden.

Fotocredit: Pon

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
armeboer 5 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10872548/Pon-fraudeerde-voor-75-miljoen-met-Cat-onderdelen]Pon fraudeerde voor 75 miljoen met Cat onderdelen[/url]
zo worden de rijker rijker, en dan verlies draaien met de koeien bij koepon en zo een stuk minder belasting betalen, slimme mannen,die van Pon
Cor Ferdinands 5 December 2016
heb weleens onderdelen bij caterpillar in Almere gehaald nergens wordt je zo vriendelijk en gastvrij geholpen als daar bij Pon
Cor Ferdinands 5 December 2016
heb weleens onderdelen gehaald bij Caterpillar in Almere nergens wordt je zo vriendelijk en goed geholpen als daar bij Pon
Boer Joop 5 December 2016
Op een eerlijke manier en met hard werken word je niet rijk Met alles te bedonderen wel. Eerst de politie omgekocht om autos te kunnen leveren nu dit weer Wat zal er nog allemaal komen ?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden