Kosten 25.000 euro

Weidevogelnesten opsporen met 6 drones

10 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Dit voorjaar gaan zes drones de lucht in om nesten van weidevogels op te sporen. Dat is niet goedkoop, maar de drones kunnen veel hectares in korte tijd bevliegen en zeer accuraat nestposities bepalen. Bovendien worden de vogels zo niet vestoord.

Project Weidevogel Drone is een samenwerking van Landschap Overijssel, Brandhof Natuur & Platteland en Clear Flight Solutions. De afgelopen twee jaar is onderzocht of dronetechnologie kan helpen bij het opsporen van vogelnesten. Dat gebeurt nu door vrijwilligers en boeren. In totaal gaat het om 90.000 nesten van grutto’s, kievieten en scholeksters. Naar schatting slechts twintig procent van het totaal aantal nesten.

90

duizend

nesten speuren vrijwilligers en boeren jaarlijks op

Dit voorjaar start het project met zes drones, schrijft Dronewatch. Het blijft echter een experiment. Eén drone kan tussen de 30 en 40 hectare per uur scannen. Daarvoor is hij met een warmtebeeldcamera uitgerust. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor je ze zo kunt opsporen. Speciale software filtert molshopen en muizen uit het beeld.

Voordelen van de drone zijn dat het minder verstorend werkt voor de vogels, de locatie nauwkeuriger is te bepalen en in een landelijke database op te slaan. Goedkoop is het met 25.000 euro per drone niet. Verdiensten moeten vooral uit tijdwinst komen. Vanaf april gaan de eerste drones het lucht in.

Vanuit de agrarische sector is het verzoek gekomen of het mogelijk is de GPS-coördinaten van ieder nest naar het GPS-systeem van de trekker te sturen. Tijdens het maaien kan dan automatisch worden gewaarschuwd. Naast weidevogels worden drones met warmtecamera’s ook ingezet om reekalveren in het gras op te sporen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
C. Deckers 10 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873372/Weidevogelnesten-opsporen-met-6-drones]Weidevogelnesten opsporen met 6 drones[/url]
Zo te zien wordt er op het boerenland nog flink geld verdiend. Behalve door de boer...Ach ja, wie spreekt er nog over een boer?
geert 10 Februari 2017
Kunnen ze er ook hennepkwekerijen mee opsporen? Dat schijnt wel moeilijk te zijn
geert 10 Februari 2017
Als de vogels maar niet wegvliegen door dit gedoe !
geert 10 Februari 2017
Zo kun je ook weer broedende vogels verstoren.
Abonnee
Boer Jan 11 Februari 2017
Kan je met deze gesponsorde techniek ook al nagaan welke nesten worden leeggevreten door vossen roofvogels en andere natuurlijke predatoren?
geert 13 Februari 2017
Dit is een nest met kippeneieren
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden