Focus op zelfrijder

Kverneland man aan het roer van Lemken veldspuiten

6 Maart 2017 - Niels van der Boom

Begin vorig jaar opende Lemken een nieuwe fabriek in het Duitse Haren voor de productie van veldspuiten. Sinds 1 februari staat Iljan Schouten aan het roer van de 'Business Unit Crop Care'. Hieronder vallen alle spuitmachines. Schouten bekleedde voorheen verschillende functies bij Kverneland in Nieuw-Vennep.

Lemken wil graag groeien in het segment gewasverzorging. Hiervoor is uitbreiding nodig. Sinds 2005 is het eigenaar van RTS-Pflanzenbautechnik en heeft het spuittechniek in het programma. Daarvoor werd twee jaar geleden een nieuwe fabriek gebouwd, die nu een jaar draait, onder de Business Unit Crop Care.

Sinds 2005 bouwt Lemken veldspuiten

Naast Iljan Schouten zijn acht extra ingenieurs aangenomen voor ontwikkeling en testen. De vestiging in Haren telt daarmee 59 werknemer, waar Schouten verantwoordelijk voor is. Daarnaast is hij inhoudelijk medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling, verkoop en service. De line-up spuiten die Lemken produceert bestaat uit de Vega, Albatros, Primus, Sirius en Gemini fronttank.

Schouten startte zijn carrière bij Kverneland Group in 1999. Na een uitstap bij Schuitemaker was hij ondermeer marketingmanager en hoofdverantwoordelijk voor de sales en marketing. ‘Met ruim vijftien jaar ervaring … beschikt hij over optimale eigenschappen om het veldspuitenportfolio van Lemken te waarborgen en uit te breiden’, schrijft de familieonderneming in het persbericht.

Lemken geeft momenteel de hoogste prioriteit aan het ontwikkelen en bouwen van een zelfrijdende veldspuit. Dat is het enige 'gat' die de huidige line-up kent. Hiervoor kondigt het bedrijf een strategisch partnerschap aan met Bräutigam. Eveneens een Duitse machinebouwer. Het bedrijf heeft twee zelfrijdende spuiten in het pakket. Het bedrijf werd in 1987 opgericht en kreeg met de overname van Inuma spuittechniek in het pakket. Daarvoor worden sinds 1999 zelfrijdende modellen gebouwd. Overigens levert het bedrijf ook onderstellen aan CHD en Dubex.

Manager Schouten kan zijn steentje meer dan voldoende bijdragen. Kverneland heeft net een traject achter de rug waarbij het eveneens een zelfrijdende veldspuit heeft ontwikkeld. Daarvoor sloeg het de handen ineen met het Italiaanse Mazotti.


De hoogste prioriteit wordt gegeven aan het bouwen van een zelfrijder, zo laat Lemken weten. Daarvoor slaat het de handen ineen met Bräutigam. Die hebben twee modellen in het programma. De HT 160 (foto) en een drie assige HT 200-40. De motor komt van Deutz en levert 245 pk. De maximale tankgrootte is nu 8.000 liter met 36 meter bomen. De spoorbreedte is hydraulisch verstelbaar tussen 1.80 en 2.30m. Voor de Nederlandse markt moet Lemken dus nog even sleutelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden