Met drone aan boord

Dit is de auto die iedere boer moet hebben

10 Maart 2017 - Niels van der Boom - 5 reacties

4x4 specialist Land Rover bouwde voor het Rode Kruis een speciale versie van hun Discovery. Die heeft een drone aan boord die automatisch opstijgt en land. Zelfs onder het rijden. Doel is het search&rescue team een extra paar ogen in de lucht mee te geven. Op menig akkerbouw- of melkveebedrijf misstaat de auto niet. Wat heb je er aan?

‘Project Hero’ zoals de speciale Discovery heet is louter voor het Rode Kruis ontwikkeld door de Special Vehicle Operations (SVO) tak van Land Rover. Vergelijkbaar met James Bonds Q-branch. Een commerciële versie komt er voorlopig niet zegt het merk, dat de auto voor het eerst op de autosalon in Genève aan het publiek laat zien. Halverwege dit jaar gaat het Oostenrijkse Rode Kruis met de auto aan de slag om hem in de praktijk te testen.

De drone stijgt en land terwijl de auto rijdt

Het idee is dat de drone tijdens de rit naar het noodgebied opstijgt en de boel in kaart brengt. Reddingswerkers weten precies waar ze moeten zijn en waar niet. Het dak schuift open, waarna de drone kan opstijgen en weer landen. Magneten houden hem op zijn plek. Speciale software zorgt ervoor dat de drone exact de koers van de auto volgt. Vanaf het dashboard kun je de drone bedienen. Van welk merk die is heeft LR niet bekend gemaakt. Hij weegt 2,7 kilo en kan 5,5 kilo aan accu’s, sensoren en camera’s meenemen. De vliegtijd bedraagt maximaal 20 minuten.

De Discovery is het 3 liter TD6-model. Naast een uitschuifbaar dak en een mega antenne schuift de vloer in je kofferbak uit zodat je hem als werkbank kunt gebruiken. Daar vind je ook een flink scherm om naar de dronebeelden te kijken. Extra ledverlichting, meer montagepunten voor apparatuur en stroomvoorzieningen voor elektrische apparatuur heeft LR ook allemaal ingebouwd.

20

minuten

blijft de drone in de lucht

Het Oostenrijkse Rode Kruis gaat hem minimaal twaalf maanden testen in de Erzberg mijn. Daar bevindt zich een trainingslocatie. Op een agrarisch bedrijf misstaat de Land Rover ook zeker niet. Bedenk je eens: Als boer cross je naar het land, waar je robottrekker al aan het spuiten is. Onderweg stijgt de drone op om een perceel in kaart te brengen, of hij registreert een natte plek waar de spuit omheen moet. Legio mogelijkheden en je hebt een extra paar ogen aan boord die belangrijke plekken in het perceel laten zien waar je anders geen idee van had.

Misschien is het nog handiger om de drone niet vanuit je 4x4 te laten opstijgen maar gewoon vanaf het dak van de trekker. Daar is toch genoeg ruimte voor wanneer een trekkerchauffeur overbodig is. Land Rover is zeker niet de enige met het idee. Eerder al kwam Ford in het nieuws door samen met dronefabrikant DJI drones vanaf een pick-up te laten stijgen. Ook zijn verschillende bedrijven bezig bestelbusjes te ontwikkelen waar vanaf drones uiteindelijk het pakketje bezorgen.


Land Rover startte samen met het Rode Kruis het 'Hero Project'. De drone, die automatisch opstijgt en land onder het rijden, fungeert als extra paar ogen voor het S&R-team.


Misschien is dit wel de meest ideale auto voor de boer. Een drone vliegt over de percelen en detecteert problemen die je vanaf de bestuurdersstoel niet kunt zien.


Ook handig: De uitschuifbare kofferbak-vloer die als werkbank fungeert. Tevens bekijk je hier het beeld van de drone op een groot FPV-scherm.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Jan 10 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10873746/Dit-is-de-auto-die-iedere-boer-moet-hebben]Dit is de auto die iedere boer moet hebben[/url]
nog meer 'nuttige' bijdragen?
Fendt-fan 10 Maart 2017
Nee, altijd maar oeverloos lullen over trekkers...
Alsof dat interessant is.
Dit wel; ik ga er ook een aanschaffen
Friese Breton 11 Maart 2017
Zou toch al kijken naar een andere auto , maar misschien is dit ook wel wat .
Willem 11 Maart 2017
Ook jaren Landrover gereden.
Als je 3 maand geen problemen had gehad, was dat altijd reden voor een feestje.
Helaas hebben we weinig te vieren gehad.
Toch wel ideaal zo'n drone, kun je hulp halen als de auto het weer eens niet doet.
jan 2 19 Maart 2017
ja,,
Hopeloos die landrovers.
Altijdddd Kapottt!
Jan2 19 Maart 2017
Wel leuk geschreven trouwens Willem. haha.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden