Productie naar Duitsland

Lely verkoopt hooibouwtak aan full liner Agco

13 Maart 2017 - Niels van der Boom

Het Nederlandse familiebedrijf Lely is van plan haar productie van hooibouwmachines aan full liner Agco te verkopen. Hierdoor kan de Maaslandse onderneming zich focussen op het melkveesegment: melkrobots en andere innovaties.

Het is Agco vooral te doen om de techniek achter de Lely machines. Agco heeft namelijk al Fella in het pakket, met veel overlappende techniek. De rol die de productie van Lely machines nu heeft wordt daarom in 2018 ingeperkt.

31

maart

2018 stopt de hooibouw-machineproductie in Maassluis volledig

Het gaat vooralsnog om de intentie die Lely en Agco hebben uitgesproken. Wanneer de overname is afgerond hoopt Lely zijn positie uit te kunnen bouwen om het gebied van automatisering binnen de melkveehouderij. Agco wil graag zijn hooibouwtak uitbouwen om een echte full-liner te zijn. Daarvoor zette het twee jaar terug al stappen. Zo hebben Fendt en Massey Ferguson hun eigen hooibouwlijn en presenteerde het een eigen Fendt dubbeldoelwagen op de Agritechnica in 2015. Vooral dat merk wordt aangejaagd met maaiers, schudders en harken.

De hooibouwtak van Lely is waar het bedrijf grotendeels op is gebouwd sinds 1948. De bouw van onder andere melkrobots groeide uiteindelijk uit tot een volwaardige extra tak. Die omvat onder andere maaiers, schudders, zwadharken, opraapwagens en balenpersen. De akkerbouwtak – waar Lely eveneens wereldwijd faam mee verwierf – werd in 2001 aan Peeters Landbouwmachines (Peecon) verkocht, die het tot de dag van vandaag doorzet onder de naam Tulip.

Het persbericht vermeldt dat Lely een tijd geleden begonnen is een strategische analyse te maken. Hieruit bleek dat verandering noodzakelijk was om succesvol te blijven. ‘We willen ons blijven focussen op de rol als innovator op het gebied van robotisering, sensoren en datasystemen’, laat directeur Alexander van der Lely weten. ‘Gedurende de afgelopen vijftien jaar is deze productgroep het meest succesvol geweest en met genoeg potentie voor de toekomst.’

‘De overname van Lely’s hooibouwtak helpt ons de relatie te versterken met dealers en klanten wereldwijd’, denkt Agco’s CEO Martin Richenhagen. Dit betekent wel dat de productie van machines in Maassluis (maaiers, schudders en harken) wordt afgebouwd. Na 31 maart 2018 stopt deze in het geheel, zo is de verwachting. Alle 95 werknemers blijven in dienst bij Lely, of treden tijdelijk in dienst bij Agco gedurende de overname. Voor de toekomst wordt nog een permanente oplossing gezocht.’

Agco neemt de twee fabrieken in Duitsland wel over, inclusief personeel

De twee productielocaties voor persen en opraapwagens in Duitsland neemt Agco wel over, inclusief werknemers. Ook een deel van de verkooporganisatie neemt Agco over. Lely zegt respectvol met zijn werknemers om te willen gaan. Daarvoor wordt met de ondernemingsraad overlegd hoe de reorganisatie precies plaats gaat vinden.


Lely heeft in totaal ruim 2.000 werknemers in dienst. Het is in meer dan 60 landen actief. Vooral op het gebied van melkrobots en andere robotica. Het Amerikaanse Agco kennen we vooral als moederbedrijf van de merken Fendt, Massey Ferguson, Challenger en Valtra. Het bestaat sinds 1990 en verkoopt landbouwmachines in meer dan 150 landen. De omzet in 2016 bedroeg 7,6 miljard dollar. Hoeveel geld is gemoeid met de overname hebben beide bedrijven niet bekend gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers 2023

Lely tempert verwachting door melkprijs en rente

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden