Officieel besluit eind mei

Agco legt de focus op Fendt in Europa

4 Mei 2017 - 1 reactie

Agco komt deze maand nog met het verlossende woord over de nieuwe strategie voor zijn merken Fendt en Challenger in Europa. Dat bevestigt de onderdirecteur van het Amerikaanse bedrijf. Sinds eind april doen geruchten de ronde dat Challenger gaat stoppen en Fendt de productie van rupstrekkers en veldspuiten op zich neemt.

Het Engelse blad Farm Machinery Journal publiceerde eind april een artikel, waarin werd beschreven dat Agco ervoor kiest om het merk Challenger, vanaf 2018, niet langer in Europa te voeren. Fendt neemt de productie van rupstrekkers over en daarmee ook de getrokken en zelfrijdende veldspuiten die Challenger in het Limburgse Grubbenvorst bouwt. Vooralsnog onthield het bedrijf zich van een inhoudelijke reactie.

Binnen enkele weken komt er een officiële bekendmaking

Veranderingen komen
Tegenover het blad Profi bevestigt Gary Rollinson, onderdirecteur van Agco, dat er inderdaad veranderingen aankomen. Rollinson is verantwoordelijk voor Challenger in Europa en in het Midden-Oosten. Een officiële aankondiging wordt binnen enkele weken verwacht. Het is nu nog te vroeg om harde conclusies te trekken. 'Veranderingen in de merkenstrategie gelden alleen voor de Europese markt en voor die in het Midden-Oosten', zegt Rollinson. 'In de rest van de wereld verandert er niets aan de strategie.' In de Verenigde Staten wordt Fendt namelijk door Challenger vermarkt. Kleinere modellen komen bij Massey Ferguson vandaan.

Eerder dit jaar kwam er bij Agco een voorstel op tafel om Challenger te integreren in het merk Fendt. Daar is echter nog geen definitief besluit over genomen. Agco is bezig met de uitwerking van de plannen en hoe ze uitgevoerd moeten worden. Volgens Rollinson worden er volgend jaar nieuwe Fendt producten geïntroduceerd, maar in welke Europese regio’s dat zal zijn, blijft voorlopig in het onbekend. Ook blijft er een optie bestaan om in bepaalde Europese landen Challenger te blijven verkopen.

Grubbenvorst blijft mogelijk open

Grubbenhorst is met het besluit gemoeid
Het hele verhaal heeft een Nederlands tintje, omdat ook de oude Ag Chem/Kurstjens fabriek in Grubbenvorst met het besluit is gemoeid. Een onderdeel van de nieuwe strategie is het verhuizen van de zelfrijderproductie naar de fabriek van Fendt in het Duitse Hohenmölsen. Daar worden, naast de Fendt Katana hakselaar, de getrokken Challenger veldspuiten al gebouwd. Een verder verlies van banen is onvermijdelijk voor Grubbenvorst. Mogelijk blijft de locatie open voor de afdeling engineering, service en marketing.

Sinds vorig jaar circuleren op internet foto's van een nieuwe Challenger rupstrekker, die duidelijk kenmerken heeft van de 500 pk Fendt trekker. Daarmee krijgen gebruikers eindelijk een CVT-transmissie tot hun beschikking. Gezien de full liner ambitie van Fendt, en de ijzersterke ambitie, is het een reële optie dat Agco ervoor kiest om alles in het groen-rood te gaan verkopen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Wesrbrabander 5 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10874381/agco-legt-de-focus-op-fendt-in-europa][/url]
Lijkt me niet waarschijnlijk dat Fendt de productie van de rupstrekkers op zich neemt. Ze zullen wel wat potten groene verf naar Amerika sturen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

Inside Aardappelen

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief